Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na Ukrajine sa chytajú za hlavu: Ich diplomatické škandály sú nehorázne, neobišli ani Slovensko

Sergej, manžel prvej tajomníčky ukrajinskej ambasády v Bratislave Oksany Liščyšynovej, pašoval cigarety v dodávke. Zobraziť galériu (4)
Sergej, manžel prvej tajomníčky ukrajinskej ambasády v Bratislave Oksany Liščyšynovej, pašoval cigarety v dodávke. (Zdroj: Facebook)

KYJEV - Vzťahy Ukrajiny s troma členmi vyšehradskej štvorky, Českom, Slovenskom a Maďarskom, neraz vzbudili údiv ukrajinských expertov. Tieto štáty sú pre nás strategicky dôležité - kvôli susedstvu, kvôli spoločným projektom v energetike a nakoniec aj kvôli silnej proruskej lobby na východe Európskej únie, ktorej musíme čeliť. To je ale teória. V praxi je tu hanba s pašovaním cigariet pod diplomatickým pláštikom, napísal denník Ukrajinská pravda vo svojej európskej prílohe.

Diplomat pašerák: Colníkom tvrdil, že vezie poštu na Slovensko, ale v skutočnosti... tovar na FOTO!

Na ukrajinsko-maďarskej hranici 21. mája zadržali diplomatické vozidlo s 57.000 balíčkami cigariet čoby diplomatickou poštou. Škandál prenikol do médií, a tak nielen Kyjev, ale aj verejnosť vie, že pašovalo ukrajinské veľvyslanectvo na Slovensku. Krycí list s pečiatkou veľvyslanectva pripúšťa len dve možnosti: buď sa ňom osobne podieľa veľvyslanec Oleh Havaši, alebo neustráži pečiatku. Napriek tomu ho prezident ešte neodvolal, hoci pri takejto hanbe sa to malo stať bez meškania. Ak sa tak nestane, do hry vstúpi Bratislava. Dúfajme, že neklesne tak hlboko, aby sa na Slovensku hovorilo, že pašovanie kryje nielen veľvyslanec, ale aj niekto nad ním.

Na Ukrajine sa chytajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: eurointegration.com.ua)

Príbeh ukrajinského zastúpenia v Česku sa roky podobá slovenskému. Veľvyslanec, ktorý neovláda jazyk krajiny svojho pôsobenia, dokonca nevie ani anglicky a za svoje postavenie vďačí výlučne stykom, je realitou ako na Slovensku, tak aj v Česku.

Havaši je chránencom poslanca Viktora Balohu (ktorého rodinný klan je pokladaný za najvplyvnejší v Zakarpatsku), Borys Zajčuk za funkciu vďačí bratovi-dvojčaťu, ktorý v rokoch 2002 až 2015 nepretržite šéfoval aparátu parlamentu. Hodnostára, ktorý mohol zrýchliť či spomaliť každý návrh, si predchádzali všetky strany.

Do pašovania bol zapojený manžel Oksany Lyščyšinovej.
Zobraziť galériu (4)
Do pašovania bol zapojený manžel Oksany Lyščyšinovej.  (Zdroj: Facebook)

O Havašiho prešľape sa vie, so Zajčukom je to ešte horšie. Stačí spomenúť minuloročný trapas s ratifikáciou asociačnej dohody. Veľvyslanectvo hlásilo do Kyjeva, že ratifikácia bude 19. mája, a tak do Prahy radostne vyrazil minister zahraničia Pavlo Klimkin aj parlamentné delegácie. Až na mieste zistili, že bod ani nie je na programe dňa! Pri znalosti českých procedúr sa ale dalo veľmi ľahko predpovedať, že komunisti ratifikáciu zablokujú. Zlyhanie kritizovali všetci. Ale Zajčuk "zázrakom" zostal veľvyslancom.

Diplomati vedia aj o ďalších hrubkách. "Keby Ukrajina nemala v Prahe veľvyslanectvo, ale len konzulát, o nič by neprišla," povedal náš zdroj z ministerstva zahraničia.

Tento rok sa Zajčuk ocitol uprostred veľkého verejného škandálu, keď sa do médií prevalilo, že pred dvoma rokmi veľvyslanec skúšal dostať z väzby bývalého poradcu medzitým zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča (Libanončana Alího Fajáda, o ktorého vydanie usilovali USA). V Česku to bol škandál ešte väčší ako na Ukrajine. Zdalo by sa, že s pôsobením v diplomacii je koniec, ale stačí sa pozrieť na web ambasády a presvedčíte sa, že je stále veľvyslancom!

Náklad v hodnote 30-tisíc eur.
Zobraziť galériu (4)
Náklad v hodnote 30-tisíc eur.  (Zdroj: eurointegration.com.ua)

Po ohlásení svojho odstúpenia pred dvoma mesiacmi Zajčuk nastúpil na dovolenku. Nie je isté, či sa nevráti a nebude pokračovať v misii.

Našťastie je aj dobrá správa, z Budapešti. Veľvyslanectvo tu pracovalo neporovnateľne lepšie ako v Česku a na Slovensku, ale bez veľvyslanca. Maďarská diplomacia dávala nevôľu otvorene najavo. V pondelok sa problém vyriešil. Veľvyslankyňou sa stala diplomatka z bruselskej misie Ljubov Nepopová, ktorá vie po maďarsky a teší sa bezchybnej povesti. A to si možno predstaviť, aký asi musel byť tlak zakarpatských elít, snažiacich sa do Budapešti dosadiť svojho človeka.

Vieme, že ministerstvo zahraničia má už česky hovoriaceho kandidáta na výmenu Zajčuka. Je teda šanca na zmeny k lepšiemu, stačí len zvrhnúť "starú gardu", ktorá ambasády považuje za svoj revír.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu