Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Bagdade vypukli obrovské nepokoje: FOTO Krvavé strety s armádou, vyhlásili zákaz vychádzania

Nepokoje v ulicach Bagdadu Zobraziť galériu (4)
Nepokoje v ulicach Bagdadu (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Iracká armáda vyhlásila v Bagdade "až do odvolania" zákaz vychádzania, uviedla štátna televízia. Protivládni demonštranti dnes v metropole vtrhli do ostro stráženej takzvanej zelenej zóny, kde sa nachádzajú vládne úrady a veľvyslanectvá niektorých štátov. Stalo sa tak už druhýkrát za menej než mesiac, uviedla agentúra Reuters. Pri stretoch s bezpečnostnými zložkami, ktoré použili slzný plyn aj streľbu ostrými nábojmi, utrpeli podľa svedkov zranenia desiatky ľudí.

Medzi demonštrantmi boli stúpenci vplyvného šiitského duchovného Muktadu Sadra aj ľudia z ďalších skupín, ktorí sú nespokojní s politikou súčasnej irackej vlády. Kabinet prezidenta Hajdara Abádího podľa nich zlyháva, nevykonáva reformy a rovnako nie je schopný zaistiť bezpečnosť obyvateľov.

Demonštranti smerovali k budove parlamentu a úradu premiéra. Reportér agentúry AP opísal, že videl niekoľko zranených ľudí, jeden z demonštrantov mal strelnú ranu na hlave.

Sadrovi priaznivci svojimi protestmi vymáhajú personálne zmeny vo vláde, čo má pomôcť vyriešiť korupciu a začať potrebné reformy. ABAD nový kabinet navrhol, ale parlament ho zatiaľ neschválil.

Viac o téme: BagdadNepokoje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu