Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obama priletel na návštevu Nemecka: O týchto záležitostiach rokoval s Merkelovou

Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Barack Obama

HANNOVER - Prezident Spojených štátov Barack Obama pricestoval dnes na dvojdňovú návštevu Nemecka, ktorá je piatou v poradí od jeho nástupu do funkcie v roku 2009. Agentúra DPA informuje, že prezidentský špeciál Air Force One priletel na poludnie z Londýna do Hannoveru, kde amerického hosťa privítali predseda dolnosaskej krajinskej vlády Stephan Weil a osobitný útvar nemeckej armády.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prijme Obamu v popoludňajších hodinách s vojenskými poctami na hannoverskom Zámku Herrenhausen, kde budú viesť bilaterálny rozhovor, na čo sa večer presunú do priestorov výstaviska, aby spoločne otvorili tohtoročný Hannoverský veľtrh. Podľa DPA sa očakáva, že americký prezident bude počas návštevy vyzývať na uzavretie dohody o voľnom obchode medzi EÚ a USA (TTIP), ktorá je v Nemecku vnímaná obzvlášť kontroverzne.

Najnovšia Obamova návšteva Nemecka je zrejme jeho poslednou pred odchodom z Bieleho domu v januári 2017. Hannover je poslednou zastávkou jeho turné, v rámci ktorého navštívil aj Saudskú Arábiu a Britániu.

Obama priletel na návštevu
Zobraziť galériu (2)

Predmetom dnešného rokovania Obamu s Merkelovou by mohli byť okrem bilaterálnych vzťahov aj "veľké témy svetovej politiky", ako sú krízy v Sýrii a Líbyi a súvisiace otázky terorizmu a migrácie, ale aj vojna na Ukrajine, budúcnosť Európy či hrozba vystúpenia Británie z EÚ. Počas pobytu v Londýne americký prezident "nezvyčajne jasne" varoval Britov pred takýmto krokom, pripomína DPA.

Obamovu návštevu Nemecka zavŕši v pondelok tzv. minisummit na Zámku Herrenhausen, na ktorom by sa mali okrem Merkelovej zúčastniť aj britský premiér David Cameron, francúzsky prezident Francois Hollande a šéf talianskej vlády Matteo Renzi. Merkelová tento týždeň pripomenula, že stretnutie v podobnom zložení sa uskutočnilo už počas vlaňajšieho summitu skupiny G20 v Turecku. Tento formát podľa nej dáva možnosť výmeny názorov na aktuálne krízy.

Obama rokoval s Merkelovou o obchode i svetových krízach

Dohoda o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi (TTIP) nebude uzavretá do odchodu amerického prezidenta Baracka Obamu z funkcie. Obama dnes po rozhovoroch s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Hannoveri síce vyjadril nádej, že rokovania budú uzavreté do začiatku roka 2017, nepredpokladá však dovtedy ratifikáciu dohody. Dôvodom je aj predvolebná kampaň v USA, píše agentúra DPA.

Merkelová po stretnutí s Obamom v súvislosti s TTIP povedala: "Mali by sme sa poponáhľať." Zdôraznila, že dohoda o voľnom obchode je z európskej perspektívy veľmi dôležitá pre hospodársky rast. Práve v Nemecku je dohoda TTIP vnímaná mimoriadne kontroverzne. V sobotu proti nej v Hannoveri demonštrovali desaťtisíce odporcov, ktorí sa obávajú, že povedie k zníženiu ekologických či sociálnych štandardov, a kritizujú nedostatočnú transparentnosť pri rokovaniach.

Dva a pol mesiaca pred summitom NATO vo Varšave naliehal Obama opätovne na spojencov z aliancie, aby zvýšili svoje výdavky na obranu na stanovené dve percentá hrubého národného produktu. Väčšina európskych členov NATO za touto cieľovou úrovňou výrazne zaostáva.

Merkelová a Obama na spoločnej tlačovej konferencii tiež vyjadrili hlboké znepokojenie nad bojmi v Sýrii s mnohými obeťami, ktoré zvyšujú obavy zo stroskotania prímeria a mierového procesu.

V súvislosti s konfliktom na Ukrajine apelovali na pokrok pri plnení mierových dohovorov z Minska a ich rýchlu realizáciu. Merkelová s poľutovaním poukázala na to, že na východe krajiny naďalej dochádza k porušovaniu prímeria.

Obama odsúdil Severnou Kóreou oznámenú novú raketovú skúšku ako "provokáciu" a vyzval Čínu, aby vyvíjala dôraznejší tlak na režim v Pchjongjangu. Podľa šéfa Bieleho domu však Washington neberie vážne severokórejské vyhlásenia o ochote zastaviť jadrové skúšky, ak USA ukončia každoročné vojenské cvičenia s Južnou Kóreou, informovala agentúra AP.

Obama na svojej piatej a zrejme poslednej návšteve Nemecka vo funkcii prezidenta, z ktorej odchádza v januári 2017, opakovane vyzdvihol Merkelovú za jej vodcovstvo. V európskej utečeneckej kríze podľa neho preukázala odvahu - možno preto, že kedysi sama žila za múrom - a "v tomto stojí na správnej strane histórie". Merkelová pochválila účasť USA v rámci misie NATO v Egejskom mori v boji proti skupinám prevádzačov.

Prezident USA okrem toho ocenil spoluprácu s nemeckou kancelárkou, charakterizovanú dôverou. "Bola si počas celého môjho pôsobenia vo funkcii prezidenta mojou dôverníčkou. Chcem ti osobne poďakovať za priateľstvo," citovala Obamu agentúra DPA.

Merkelová dodala, že do odchodu Obamu z úradu majú Nemecko a USA pred sebou ešte celý rad bezpečnostnopolitických výziev, ktoré musia riešiť. "Budúcnosť s prezidentom je dôležitejšia než minulosť," zdôraznila v súvislosti s medzinárodným terorizmom. Deväť mesiacov pred koncom Obamovho funkčného obdobia nie je podľa nej ešte namieste bilancovať vzájomnú spoluprácu.

Viac o téme: Angela MerkelováBarack Obama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu