Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Nemecku vyšli ľudia do ulíc: Chcú spravodlivejšiu dohodu s USA

Protest v Hannoveri
Protest v Hannoveri (Zdroj: SITA)

HANNOVER - V severonemeckom Hannoveri sa dnes v predvečer návštevy amerického prezidenta Baracka Obamu zišlo na demonštrácii proti chystanej dohode EÚ a USA o voľnom obchode (TTIP) niekoľko desiatok tisíc ľudí. Podľa polície sa do protestu zapojilo asi 35.000 ľudí, podľa usporiadateľov je účastníkov 90.000, uviedla agentúra DPA.

Kritici dohody tvrdia, že zmluva by mohla ohroziť súčasnú mieru ochrany spotrebiteľov aj životného prostredia, ktorú garantuje Európska únia. Protest v centre Hannoveru prebieha pokojne a ani polícia sa žiadnych možných stretov neobáva. "Je tu zastúpené celé spektrum občianskej spoločnosti, nečakáme žiadne násilnosti," citovala DPA jedného z policajtov.
 
Rokovanie o zmluve o voľnom obchode bude v nedeľu jednou z tém, ktoré bude Obama s nemeckými politikmi preberať. Je ale veľmi nepravdepodobné, že by dohoda bola schválená ešte pred koncom jeho funkčného obdobia v Bielom dome. Obamovi mandát vyprší v januári budúceho roka.
 
O TTIP diskutujú zástupcovia Európskej komisie s americkou stranou od roku 2014. Zmluva by mala odstrániť zostávajúce prekážky v obchodovaní medzi EÚ a USA a vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu na svete. Jej zástancovia tvrdia, že obom stranám prinesie zrýchlenie hospodárskeho rastu. Niektoré krajiny EÚ ale majú proti dohode námietky a bojuje proti nej i rada aktivistov i iných skupín. Podľa nich TTIP obmedzí demokratické práva Európanov, zatiaľ čo koncerny budú mať ešte väčší vplyv na vznik zákonov.
 
"Všímam si to, že odpor občianskej spoločnosti (voči dohode) rastie - a to nielen v Európe, ale aj v USA," uviedla v Hannoveri spolupredsedníčka strany Zelených Simone Peterová. "Tu demonštrujú tí správni priaznivci transatlantických vzťahov - nie sme proti spravodlivej dohode medzi Európou a USA," uviedol ďalší predstaviteľ opozičných Zelených Jürgen Trittin, podľa ktorého protestujúcim vadí taká podoba dohody, ktorá by zaviedla osobitný režim pre veľké koncerny.
Viac o téme: Barack ObamaProtestHannover
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu