Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Merkelová vedie križiacku vojnu: Kancelárka priznáva obavy o Schengen

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Ochrana vonkajších hraníc Európskej únie nesmie ísť na úkor schengenskej zóny voľného pohybu, povedala dnes vo svojom pravidelnom týždňovom videopríhovore na internete nemecká kancelárka Angela Merkelová.

EÚ dosiahla "rozhodujúcu fázu", uviedla Merkelová a dodala, že sa rozhodla "viesť križiacku výpravu za ochranu našich vonkajších hraníc, aby sme si udržali priestor slobodného cestovania, pohybu a usadenia sa."

Kancelárka priznala obavy o Schengen v čase, keď do Európy prichádzajú vlny ekonomických migrantov a žiadateľov o azyl, čo napína infraštruktúru bloku a vedie v ňom k nárastu pravicového krídla, xenofóbnych politických hnutí a protestov.

"Koľko sa musím starať o svoju vlastnú krajinu? A do akej miery sa môžem zapojiť do európskej solidarity," kládla si otázky Merkelová. Schengenský priestor voľného pohybu združuje 26 krajín s viac ako 410 miliónmi obyvateľov. Niektoré z nich však zaviedli opätovné kontroly na svojich hraniciach, hoci ide o vnútorné hranice Schengenu, aby zabránili príchodu migrantov.

Merkelová dnes zdôraznila, že otázkou je, či sa Európska únia rozhodne upevniť Európu a chrániť Schengen, "alebo sa vráti k tomu, že si každý štát opäť zavedie vlastnú kontrolu hraníc". Krajiny, pravdaže, nestratili svoju národnú zvrchovanosť, dodala. Vyhlásila však tiež, že v dôležitých veciach "by sme mali konať spoločne".

Viac o téme: SchengenAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu