Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Súd v Kórei to mužovi spočítal: Desať rokov natvrdo kvôli tomuto

Zadržaný Kim Dong Chul.
Zadržaný Kim Dong Chul. (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG - Najvyšší súd Severnej Kórey odsúdil dnes občana USA kórejského pôvodu na desať rokov ťažkých prác za údajnú rozvratnú činnosť a špionážne aktivity, informovala čínska tlačová agentúra Sinchua.

Ide o najnovší verdikt proti cudzincovi obvinenému zo zločinov proti tomuto izolovanému komunistickému štátu, píše agentúra Reuters. Kim Dong Chul (Kim Tong-čchol) bol zadržaný v KĽDR v októbri a podľa severokórejských oficiálnych médií sa priznal k páchaniu "neodpustiteľnej špionáže" vrátane kradnutia vojenských tajných informácií.

Bližšie podrobnosti neboli bezprostredne k dispozícii. Pchjongjang v minulosti využíval zadržaných Američanov na to, aby si vynútil návštevy vysokopostavených predstaviteľov Spojených štátov, s ktorými nemá oficiálne diplomatické styky. Cudzincom udeľovali vysoké tresty, aby ich napokon prepustili. Niektorí uviedli, že ich k priznaniu donútili. V súčasnosti v Severnej Kórei zadržiavajú najmenej šiestich cudzincov - Kim Dong Chula, ďalšieho Američana, kanadského pastora a troch Juhokórejčanov.

Viac o téme: ZadržanýŠpionážKim Dong Chul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu