Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Grécko sa ponorilo do veľkého štrajku: Svoje brány neotvorili viaceré štátne budovy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Zamestnanci gréckeho verejného sektora vstúpili dnes do 24-hodinového štrajku, ktorý ochromil prevádzku letísk, škôl, nemocníc i štátnych médií. Štrajkujúci touto formou protestujú proti dôchodkovým a daňovým reformám, ktoré v rámci úsporných opatrení požadujú od Grécka medzinárodní veritelia.

Do práce dnes nenastúpili ani letoví dispečeri, čo si vynútilo uzavretie medzinárodného letiska v Aténach a rušenie letov. Na školách sa nevyučuje a štátne nemocnice a záchranná služba fungujú len v núdzovom režime, uviedla agentúra AP.

Štrajk vyhlásili vplyvné odbory ADEDY, združujúce približne 500.000 zamestnancov verejného sektora a dôchodcov. Predáci ADEDY varovali, že po aktuálnom jednodňovom štrajku bude nasledovať 48-hodinový, ak vláda predloží sporné reformy na schválenie parlamentu. 

Reforma dôchodkov by mala priniesť úspory 1,8 miliardy eur a ďalších 1,8 miliardy balík nepriamych daní, napríklad za tabakové výrobky a palivá. Medzinárodní veritelia podmieňujú poskytnutie nového - v poradí už tretieho - záchranného balíka ďalšími úspornými opatreniami. 

Viac o téme: ŠtrajkGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu