Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kaliňák prehovoril o nahľadanejšom teroristovi sveta v Nitre: Skúste dešifrovať túto jeho perlu!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jeden z najhľadanejších teroristov sveta sa zdržiaval na Slovensku. Atentátnik Salah Abdeslam, ktorý bude onedlho čeliť súdu, mal navštíviť Nitru. O jeho pobyte na Slovensku teraz prehovoril minister vnútra Robert Kaliňák.

Kaliňák informáciu nevyvrátil

Minister vnútra Robert Kaliňák dnes po rokovaní vlády nekonkretizoval, či parížsky atentátnik Salah Abdeslam v lete minulého roka navštívil Slovensko. O jeho pobyte dnes informoval portál Aktuality.sk, ktorý sa odvoláva na dva nezávislé zdroje z Ministerstva vnútra SR.

Abdeslam v putách
Zobraziť galériu (5)
Abdeslam v putách  (Zdroj: SITA)

"Túto informáciu by som asi bližšie nekonkretizoval, pretože nie je úplne presne ani potvrdená, ani vyvrátená, ani z našej strany," uviedol po rokovaní kabinetu Kaliňák. Ako dodal, polícia pracovala s každou informáciou, ktorá prišla, ako s vierohodnou a vykonala opatrenia, ktoré považovala za dôležité. "Mnohé veci sa z tých informácií nepotvrdili, niektoré informácie sa potvrdili, takže v žiadnom prípade v tom čase nebolo Slovensko vystavené nejakému priamemu nebezpečenstvu," dodal Kaliňák. Informácie o tom, že na Slovensku má Abdeslam príbuzných, nie je podľa jeho slov úplne presná.

Kaliňák je povestný svojim vykrúcaním sa
Zobraziť galériu (5)
Kaliňák je povestný svojim vykrúcaním sa  (Zdroj: SITA)

Domové prehliadky v Nitre

Abdeslam mal byť podľa správ portálu ubytovaný v jednom z nitrianskych penziónov. Informácia o tom, že hľadaný terorista sa mal zdržiavať na našom území, prišla od zahraničných tajných služieb. Abdeslamovým kontaktom na našom území má byť jeho rodinný príbuzný, ktorý sa oženil so Slovenkou. Portál spresňuje, že príbuzným atentátnika je Iračan pochádzajúci z Mosulu.

Práve po Abdeslamovi pátrali podľa informácií portálu slovenskí policajti aj pri veľkom nočnom záťahu v novembri minulého roka. Domové prehliadky vtedy robili v Nitre, jej okolí a niekoľkých ďalších mestách.

Salah Abdeslam
Zobraziť galériu (5)
Salah Abdeslam  (Zdroj: SITA)

SIS o Abdeslamovi mlčí

Slovenská informačná služba (SIS) si naďalej intenzívne po krvavých teroristických útokoch v Paríži a Bruseli vymieňa informácie na úrovni zahraničných partnerských spravodajských služieb. SIS o tom viackrát v minulosti informovala médiá a stanoviská sú zverejnené aj na jej webovej stránke. Slovenská tajná služba už po sérii teroristických útokov v Paríži a Bruseli prijala adekvátne bezpečnostné opatrenia. Zo zákona však SIS nemôže informovať verejnosť, či mala informácie o pobyte Salaha Abdeslama na Slovensku, keďže ide o prísne utajované skutočnosti.

Záťah bruselských policajtov
Zobraziť galériu (5)
Záťah bruselských policajtov  (Zdroj: SITA)

Práve po Abdeslamovi pátrali podľa informácií portálu slovenskí policajti aj pri veľkom nočnom záťahu v novembri minulého roka. Domové prehliadky vtedy robili v Nitre, jej okolí a niekoľkých ďalších mestách. Rezort vnútra oficiálne informáciu o Abdeslamovi nekomentoval. Francúz marockého pôvodu útočníkom v Paríži zabezpečil autá a hotelové izby. Pôvodne mal byť jedným zo samovražedných atentátnikov na štadióne Stade de France. Momentálne je v rukách belgickej polície, ktorá ho zadržala v bruselskej štvrti Molenbeek, ktorá je označovaná aj ako liaheň teroristov. Abdeslam by sa mal pred súd postaviť vo Francúzsku.

Ak je pravda, že Abdeslam bol na Slovensku, je to závažná vec

Pokiaľ by bola pravdivá informácia, že sa jeden zo strojcov krvavých atentátov v Paríži, pri ktorých v novembri 2015 zahynulo 130 ľudí, Salah Abdeslam nachádzal vlani v lete na Slovensku, bola by to mimoriadne závažná vec. Zdôraznil dnes pre TASR bezpečnostný analytik Milan Žitný. "Podľa zistení francúzskych vyšetrovateľov fungoval Salah Abdeslam v lete minulého roku ako kuriér - šofér teroristov, ktorých vyzdvihoval ako utečencov v Budapešti na železničnej stanici Keleti, kde sa v tom čase zdržiavali tisíce migrantov, inokedy v gréckom meste Patras," uviedol Žitný. Ako objasnil, Abdeslamov pohyb sa podarilo čiastočne rekonštruovať od začiatku augusta pomocou navigácií v automobiloch, ktoré si prenajímal.

"Zo zistení francúzskych, belgických a nemeckých vyšetrovateľov vyplýva, že bol prakticky neustále na cestách a zabezpečoval logistiku pre teroristické útoky, pričom nebol nijako opatrný - na zaplatenie trajektu z talianskeho Bari do gréckeho Patrasu použil kreditnú kartu, ktorou platil aj za prenájom parížskeho bytu pre atentátnikov," pripomenul slovenský bezpečnostný analytik. "Pokiaľ by bola pravdivá informácia, že sa Abdeslam vlani v lete zdržiaval dlhé tri týždne v Nitre, bola by to mimoriadne závažná vec, faktom však pritom je, že v rekonštruovaných trasách francúzskych vyšetrovateľov sa nitrianska stopa nenachádza. To ešte nemusí popierať jej existenciu, len treba byť v prístupe k tejto informácii, chudobnej na ďalšie dôležité fakty, zdržanlivý," zdôraznil.

Viac o téme: Robert KaliňákTeroristaSalah Abdeslam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu