Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Štrajk v Grécku sa zmenil na rozvášnené potýčky: Nový balík úsporných opatrení je odklepnutý

Polícia a protestujúci sa dostali do zrážok v Aténach i Solúne Zobraziť galériu (4)
Polícia a protestujúci sa dostali do zrážok v Aténach i Solúne (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécki anarchisti hádzali dnes večer zápalné fľaše, stoličky i dosky na príslušníkov poriadkovej polície pred parlamentom, kde prebiehala rozprava o kontroverznom novom programe úspor. Krátke zrážky narušili oveľa väčšiu dovtedy pokojnú demonštráciu, informuje agentúra AP.

Policajti reagovali omračujúcimi granátmi a slzotvorným plynom, aby rozohnali anarchistov, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín. Jedna z nich sa zamiešala do davu pokojných protestujúcich na demonštrácii za účasti približne 10.000 ľudí, ďalšia začala vyčíňať na inom mieste námestia Syntagma.

K potýčkam došlo aj v Solúne, kde sa anarchisti oddelili od protestného pochodu a hádzali zápalné fľaše na policajtov strážiacich miestnu kanceláriu vládnucej strany Syriza. Polícia nasadila slzotvorný plyn a naháňala výtržníkov v uliciach v centre mesta.

Návrh zákona o reformách, ktoré požadujú medzinárodní veritelia za súhlas s tretím záchranným balíkom pre Grécko, by mal pre väčšinu Grékov zvýšiť odvody a dane. Podľa odborárov to ešte viac zdecimuje príjmy pracujúcich po už šesť rokov trvajúcich úsporných opatreniach. 

Polícia a protestujúci sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Parlament schválil nový balík úsporných opatrení

Grécky parlament v noci na dnes schválil súbor nepopulárnych reforiem dôchodkového a daňového systému. Vláda v Aténach dúfa, že presvedčia zahraničných veriteľov, aby krajine poskytli ďalší, v poradí už tretí balík záchrannej finančnej pomoci. Cieľom prijatých opatrení je dosiahnuť úspory, ktorými by Grécko splnilo dohodnutý cieľ rozpočtového prebytku na úrovni 3,5 percenta hrubého domáceho produktu v roku 2018, napísala agentúra Reuters.

Alexis Tsipras
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Hlasovanie o návrhu bolo skúškou súdržnosti vládnucej koalície vzhľadom na jej veľmi tesnú väčšinu troch kresiel v 300-člennom parlamente. Za napokon hlasovalo všetkých 153 koaličných poslancov.

Atény chcú zvýšiť daňové príjmy a obmedziť dôchodkové výdavky, aby znížili rozpočtovú záťaž, od čoho si sľubujú poskytnutie novej pomoci. Medzi Nemeckom a Medzinárodným menovým fondom (MMF) však naďalej panujú rozpory okolo podmienok tohto plánu a ich splniteľnosti.

Vláda premiéra Alexisa Tsiprasa si počas parlamentnej rozpravy vyslúžila kritiku opozície, podľa ktorej znižovanie dôchodkov a zvyšovanie daní povedie k recesii, čo bude ďalší úder pre obyvateľstvo vysilené rokmi úsporných opatrení.

"Pán premiér, sľubovali ste nádej a zmenili ste ju na beznádej," vyhlásila Fofi Gennimatová, líderka socialistov zo strany PASOK, ktorí označili nový balík za "účet" za neúspešnú snahu Tsiprasa o zvrátenie úsporných opatrení počas vlaňajšej kolízie s veriteľmi.

"Tieto opatrenia budú náhrobným kameňom pre vyhliadky na rast," vyhlásil Kyriakos Mitsotakis, líder konzervatívnej strany Nová demokracia, ktorá vedie v prieskumoch.

Polícia a protestujúci sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Protesty proti novému úspornému programu pokračovali aj tento víkend novou sériou štrajkov a demonštráciami. Pred parlamentom v centre Atén došlo večer ešte pred hlasovaním k zrážkam menších skupín výtržníkov s políciou, ktorá použila slzotvorný plyn. Podobné násilnosti hlásili aj zo Solúna.

V pondelok v Bruseli zasadnú ministri financií krajín eurozóny, aby rokovali o reformnom programe Grécka a opatreniach, ktoré sú od krajiny vyžadované na dosiahnutie dohodnutých rozpočtových cieľov v roku 2018.

Viac o téme: Grécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu