Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zabudnutá vojna na Kaukaze znova ožíva: FOTO Krvavý víkend neveští nič dobré

Útoky v Náhornom Karabachu Zobraziť galériu (5)
Útoky v Náhornom Karabachu (Zdroj: SITA)

JEREVAN/BAKU - Arménsko a Azerbajdžan sa naďalej obviňujú z rozpútávania prestreliek v oblasti Náhorného Karabachu, na ktorú si robia nárok obe krajiny. Počas najhorších stretov za posledných viac ako 20 rokov bolo cez víkend na oboch stranách zabitých najmenej 30 vojakov a traja civilisti, informujú zahraničné médiá.

Arménsko dnes uviedlo, že počas ranných potyčok jej vojaci zničili ďalšie tri azerbajdžánske tanky, čím vraj celkový počet zničených obrnencov nepriateľa vystúpil na 17. Zničené boli aj dva vrtuľníky. Karabašské úrady podľa agentúry Interfax hlásili prudké ranné ostreľovanie frontovej línie azerbajdžánskými raketometmi, húfnicami a tankami.
 
Baku dnes naopak obvinilo arménsku stranu z porušovania prímeria a ostreľovania. Počas uplynulých 24 hodín pri odrážaní arménskych útokov padli traja vojaci, uviedlo azerbajdžanské ministerstvo obrany a dodalo, že nepriateľ bol s veľkými stratami zatlačený späť na východiskové pozície. Obe strany konfliktu tvrdia, že nepriateľovi spôsobili ťažké straty, zatiaľ čo samy utrpeli len minimálne škody, podotkol Interfax.
 
Situácia u Náhorného Karabachu sa prudko vyostrila počas noci z piatka na sobotu, keď prepukli boje s nasadením letectva, delostrelectva a tankov. V nedeľu azerbajdžanské ministerstvo obrany oznámilo jednostranné prímerie, intenzívne boje však pokračovali. Karabašské úrady uviedli, že sú ochotné posúdiť návrh na ukončenie paľby - avšak za predpokladu, že sa vojská vráti na predchádzajúce pozície.
Azerbajdžan v sobotu oznámil, že ovládol niekoľko strategických výšin a obcí v Náhornom Karabachu. Priznal stratu 12 vojakov, bojového vrtuľníka a tanku. Arménsky prezident povedal, že v bojoch bolo zabitých 18 arménskych vojakov a ďalších 35 bolo zranených. Arménske úrady tiež tvrdí, že vinou nepriateľského ostreľovanie bol v Náhornom Karabachu zabitý dvanásťročný chlapec, Azerbajdžan potom pripisuje arménske paľbe zodpovednosť za smrť dvoch civilistov.
Arménsko a Azerbajdžan vedú spor o Náhorný Karabach už desiatky rokov. Prevažne arménskej obyvateľstvo tejto oblasti sa odtrhlo od Azerbajdžanu v krvavej vojne na prelome 80. a 90. rokov, výsledkom konfliktu bolo asi 30.000 mŕtvych, státisíce ľudí utiekli. Rokovania od uzatvorenia prímeria v roku 1994 až doteraz na vyriešenie sporu neviedla. Mierovú zmluvu obe krajiny doteraz neuzavreli.
Viac o téme: Konflikt ArménskoAzerbajdžánNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu