Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Päť rokov vojny v Sýrii: Takmer pol milióna mŕtvych, toto s krajinou narobili krvavé boje!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK PRAHA - V občianskej vojne v Sýrii, ktorá sa začala pred piatimi rokmi, 15. marca 2011, podľa tohtoročnej februárovej štúdie mimovládnej organizácie Syrian Centre for Policy Research (SCPR) zahynulo v bojoch okolo 400.000 Sýrčanov a ďalších 70.000 ich prišlo o život kvôli nedostatku zdravotnej starostlivosti či čistej vody. Sýrska organizácia pre ľudské práva (OSDH) uvádza vyše 270.000 mŕtvych, z toho približne 80.000 civilistov.

Fanatici Daeš držia v zajatí stovky detí: Robia s nimi otrasné veci, prezradili utečenkyne

Zatiaľ čo v roku 2011 zomrelo vo vojne asi 10.000 ľudí, v druhom roku konfliktu sa stalo obeťou už okolo 70.000 osôb, v roku 2013 asi 74.000 ľudí, následný rok zahynulo vyše 75.000, vlani zhruba 55.000 a tento rok asi 5000 osôb. Konflikt bol za občiansku vojnu označený asi po roku trvania, hranica 100.000 mŕtvych bola prekonaná za dva a štvrť roka, v júni 2013.

V Sýrii, ktorá mala pred vojnou cca 23 miliónov obyvateľov, je údajne až desať miliónov vnútorných utečencov a približne šesť miliónov Sýrčanov odišlo z krajiny, čo sa označuje za najhoršiu utečeneckú katastrofu od situácie po genocíde v Rwande v 1994. Najviac utečencov (asi dva milióny) je v Turecku, asi 1,1 milióna v Libanone, okolo 630.000 v Jordánsku, štvrť milióna v Iraku a vyše 130.000 v Egypte. Vlani tiež podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) dorazilo viac ako 1,1 milióna ľudí z oblasti Blízkeho východu do Európy, väčšina z nich zamierila do Nemecka. Zhruba polovicu prichádzajúcich tvoria podľa IOM utečenci zo sýrskej vojny. Podľa OSN je v Sýrii aj okolo 490.000 ľudí, ktorí potrebujú pomoc v obkľúčených miestach.

Bašár Asad s vojakmi.
Zobraziť galériu (4)
Bašár Asad s vojakmi.  (Zdroj: SITA)

Ekonomika krajiny sa podľa odborníkov prepadla o tri desaťročia späť, hospodárske straty sa odhadujú na 255 miliárd dolárov (230 miliárd eur). Vojna zničila veľkú časť priemyselných kapacít a infraštruktúry Sýrie. Ťažba a vývoz ropy klesli o 90 percent, podľa nedávneho odhadu ministerstva ropného hospodárstva činia straty v ropnom a plynárenskom sektore cca 58 miliárd dolárov. Asi 13,8 milióna Sýrčanov podľa výskumu prišlo kvôli vojne o svoj zdroj obživy. Krajina sa tiež prepadla do tmy, podľa odhadov nefunguje 83 percent osvetlenia.

Podľa odhadov sýrska vláda teraz kontroluje zhruba 30 percent územia Sýrie (v roku 2013 ovládala o desať percent viac), kde žijú dve tretiny obyvateľov. Zvyšok Sýrie je v rukách rôznych povstaleckých skupín, radikáli z Daeš ovládajú 40 percent územia s asi 15 percentami obyvateľov, ďalšie povstalecké skupiny ovládajú 20 percent územia a okolo desiatich percent Sýrie je pod nadvládou Kurdov.

Zničený Homs.
Zobraziť galériu (4)
Zničený Homs.  (Zdroj: SITA)

V rámci takzvanej arabskej jari sa aj v Sýrii zdvihla v marci 2011 vlna demonštrácií za demokratické a ekonomické reformy. Vláda na to ale zareagovala nasadením armády, ktorá krvavo potlačila niektoré zhromaždenia. Protestujúci potom začali volať po odstúpení prezidenta Asada a konci takmer polstoročia trvajúcej vlády strany Baas. Čoskoro vypukla občianska vojna, ktorá Sýriu uvrhla do chaosu a rozkladu.

Najradikálnejšou a najmocnejšou opozičnej silou je sunnitský Daeš, ktorý v júni 2014 vyhlásil v Sýrii a Iraku kalifát (vládu hlavy moslimskej obce). Hlavné sídlo je v sýrskom meste Rakka. Daeš šokoval svet zabíjaním zahraničných rukojemníkov alebo ničením pamiatok. Proti pozíciám Daeš v Sýrii začali v septembri 2014 USA a niektoré arabské krajiny (Jordánsko, Bahrajn, Katar, Saudská Arábia či Spojené arabské emiráty) letecké údery. K operácii sa postupne pripojila aj Kanada, ktorá však s útokmi končí, Británia, Francúzsko alebo Turecko.

Atentáty v sýrskych mestách majú svoje obete.
Zobraziť galériu (4)
Atentáty v sýrskych mestách majú svoje obete.  (Zdroj: SITA, Youtube)

Vláda využíva podporu Iránu, Číny či Ruska, ktoré začalo letecké údery údajne proti Daeš vlani 30. septembra. Na strane vlády sa v konflikte od februára 2013 vojensky angažuje aj libanonské šiitske hnutie Hizballáh.

Diplomatické úsilie o ukončenie vojny svoje plody neprinieslo, zatiaľ nepomohli ani tohtoročné rozhovory v Ženeve.

Niektorých povstalcov podporujú USA, Katar či Saudská Arábia. Najdôležitejšou džihádistickou skupinou v krajine je vedľa Daeš radikálne sunnitské hnutie An-Nusrat, ktoré sa hlási k teroristickej organizácii Al-Kájda, ďalšou silnou povstaleckou skupinou je Ahrár aš-Šám. Z vojnových zločinov či zločinov proti ľudskosti bol odborníkmi obvinený ako Asadov režim, tak povstalci.

Viac o téme: VojnaSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu