Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Budova kancelárií kosovskej prezidentky terčom výtržníkov: Výbušné zariadenia, rozbité okná

Atifete Jahjagová
Atifete Jahjagová (Zdroj: SITA)

PRIŠTINA - Kosovská polícia informovala o dnešnom útoku zápalnými fľašami na budovu kancelárií prezidentky Atifete Jahjagovej v metropole Priština.

Maskovaní útočníci hodili podľa vyhlásenia polície dnes skoro ráno na budovu používanú zamestnancami odchádzajúcej prezidentky výbušné zariadenia a následne rozbili okná na objekte. Agentúra AP v tejto súvislosti pripomína, že ide o ďalší zo série útokov na štátne budovy Molotovovými kokteilmi. Výtržníci tiež v ostatnom čase viackrát napadli kosovských vysokopostavených predstaviteľov vajíčkami.

Od septembra tiež kosovská opozícia opakovane prerušila zasadnutie parlamentu odistením kanistrov so slzotvorným plynom priamo v parlamentnej sále. Priaznivci opozície tiež opakovane vyvolali ostré zrážky s políciou. Opozícia a časť obyvateľstva nesúhlasí s dvoma vládnymi dohodami, ktoré vláda v Prištine uzavrela so Srbskom a Čiernou Horou. Tie podľa nej podkopávajú kosovskú suverenitu.

Kosovská opozícia ďalej nesúhlasí s februárovým zvolením niekdajšieho vodcu kosovských povstalcov, neskoršieho premiéra, aktuálne vicepremiéra a šéfa diplomacie Kosova Hashima Thačiho (47) za nového prezidenta. Voľbu napadla na ústavnom súde.

Viac o téme: Atifete JahjagováPriština
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu