Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kosovský minister po rokoch priznal skúsenosť s Daeš: Vodca teroristickej skupiny mu napísal list!

Hasim Thaçi
Hasim Thaçi (Zdroj: youtube.com)

PRIŠTINA - Kosovský minister zahraničia Hasim Thaçi údajne dostal v roku 2014 výhražný list podpísaný vodcom teroristickej skupiny Daeš Abu Bakra Bagdádím. Thaçi, ktorý bol v tom čase premiérom Kosova, to včera povedal agentúre AFP.

"Bola to vyhrážka smrťou pre mňa a pre moju rodinu," povedal bývalý vodca kosovskoalbánských povstalcov, ktorých vzbura vyústila v roku 2008 vo vyhlásení nezávislosti Kosova od Srbska. Žiadne hrozby vraj ale Thaciho neprinúti "ustúpiť alebo vzdať sa" boja proti islamskému extrémizmu. Na kosovských weboch sa nedávno objavil obsah výhražného listu určeného Thaçimu. Bagdádí v ňom údajne nabádal kosovského politika, aby sa zriekol politiky podriadenosti Západu, inak ho čaká "veľká pomsta".

"Môj život ohrozoval (bývalý srbský prezident Slobodan) Miloševič a teraz ho ohrozuje Daeš. (...) Teraz s rovnakým spojencom, s ktorým som zvíťazil v bitke nad Miloševičom, zvíťazím aj v bitke s Daeš," povedal Thaci v súvislosti s týmto listom.

Podľa kosovského ministerstva vnútra sa v posledných rokoch pripojilo k džihádistom bojujúcim v Sýrii a v Iraku asi 300 Kosovčanov. Asi 50 z nich bolo zabitých a 120 sa do krajiny vrátilo. Kosovo má 1,8 milióna obyvateľov.

V snahe zabrániť náboru nových členov Daeš v Kosove, schválil kosovský parlament v marci minulého roka zákon, ktorý okrem iného stanovuje trest až 15 rokov väzenia za účasť Kosovčanov v bojoch v zahraničí. Od septembra 2014 bolo v krajine zatknutých okolo 90 podozrivých, vrátane osôb, ktoré medzi Kosovčanmi získavali bojovníkov pre Daeš a iné džihádistické skupiny.

Viac o téme: DaešHasim Thaçi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu