Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministri zahraničia EÚ vyzvali Turecko, aby otvorilo svoje hranice pre Sýrčanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM – Európska únia dnes vyzvala Turecko, aby otvorilo svoje hranice pre tisíce Sýrčanov utekajúcich pre urputnými ofenzívami vládnych síl a intenzívnymi ruskými leteckými útokmi. Po neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ s ich tureckým kolegom v Amsterdame to dnes povedala šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová.

Uviedla, že jedným z cieľov podpory, ktorú EÚ poskytuje Turecku, je zaručiť, že Ankara dokáže ochrániť a prijať ľudí žiadajúcich o azyl. Turecký minister zahraničných vecí Mevlut Čavušoglu dnes povedal, že jeho vláda uplatňuje "politiku otvorených hraníc pre ľudí utekajúcich pred agresiou (sýrskeho) režimu a pred leteckými útokmi Ruska", citovala ho tlačová agentúra AP. "Už sme prijali najmenej 5000 z nich. Ďalších 50.000-55.000 je na ceste a nemôžeme ich tam nechať," dodal.

Guvernér pohraničnej tureckej provincii Kilis, Süleyman Tapsiz, dnes uviedol, že sa Turecko stará o približne 30.000-35.000 Sýrčanov na sýrskej strane hraníc, ale neplánuje ich vpustiť na svoje územie, iba ak v prípade nejakej "mimoriadnej krízy".

Tisíce Sýrčanov utekali v piatok smerom k tureckým hraniciam pred intenzívnymi bojmi o Aleppo. Turecko však má už druhým dňom uzavretý svoj hraničný priechod Oncupinar, ktorý sa zo sýrskej strany nazýva Bab as-Salam.

Humanitárni pracovníci uviedli, že sýrskych utečencov smerujú do utečeneckých táborov v blízkosti hraníc. Guvernér povedal, že ak Rusi a Sýria útoky nezastavia, k hraniciam by mohlo doraziť ďalších 70.000 Sýrčanov. V Turecku už našlo svoj domov 2,5 milióna Sýrčanov.

Viac o téme: TureckoSýriaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu