Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šokujúce číslo zo Sýrie: Občianska vojna zabila už toľkoto ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB)

DAMASK - Občianska vojna v Sýrii si od svojho vypuknutia v marci 2011 vyžiadala už približne 470.000 životov. Uvádza sa to v novej správe Sýrskeho centra pre politický výskum (SCPR), o ktorej dnes informoval denník Guardian. Uvedené číslo je takmer dvojnásobne vyššie než posledný odhad OSN, ktorý hovorí o viac ako 250.000 obetiach sýrskeho konfliktu.

V správe SCPR sa tiež píše, že od začiatku vojny prišlo o život alebo utrpelo zranenia 11,5 percenta z 21 miliónov obyvateľov Sýrie. Stredná dĺžka života Sýrčanov sa v dôsledku konfliktu znížila z pôvodných 70 na 55,4 roka. 

Približne 13,8 milióna ľudí prišlo o spôsob obživy, zhruba 45 percent bolo donútených vysťahovať sa z pôvodného bydliska. Štyri milióny ľudí ušli do zahraničia a 6,36 milióna odišlo do iných oblastí Sýrie. 

Priamo v dôsledku bojov prišlo o život okolo 400.000 Sýrčanov, zatiaľ čo ďalších 70.000 zomrelo následkom nedostatočnej zdravotnej starostlivosti, zlej hygieny, nedostatku liekov, potravín, vhodného prístrešia a pitnej vody. Druhú skupinu obetí predstavujú prevažne utečenci z vojnových zón. 

Len vlani sa úroveň chudoby v Sýrii zvýšila o 85 percent a spotrebiteľské ceny vzrástli o 53 percent. 

Národné bohatstvo, infraštruktúra a štátne inštitúcie predvojnovej Sýrie počas skoro päť rokov trvajúceho konfliktu takmer prestali existovať. Celkové ekonomické straty krajiny sa odhadujú na 255 miliárd dolárov, uvádza sa v správe SCPR. Táto mimovládna organizácia až donedávna sídlila v metropole Damask a údaje získavala od informátorov priamo z terénu.

Úrad Vysokého komisára pre utečencov (UHNCR) prestal aktualizovať bilanciu obetí konfliktu v Sýrii už v polovici 2014 s odvolaním sa na nedostatok spoľahlivých údajov. 

Viac o téme: SýriaDamask
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu