Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obrovské milióny hľadajú dedičov, stačí byť na zozname: Posledná šanca, inak prepadnú štátu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

ZÜRICH - Švajčiarske banky zverejnili mená viac ako 2600 majiteľov účtov, na ktorých najmenej 60 rokov nebola zaznamenaná žiadna aktivita. Dedičia tak majú poslednú možnosť požiadať o majetok, než pripadne štátu. Na spomínaných účtoch je okolo 44 miliónov švajčiarskych frankov (40,65 milióna eur). Informuje o tom agentúra Reuters.

Banky uviedli, že opatrenie sa týka aj bezpečnostných schránok, v ktorých je aspoň 500 frankov, alebo u ktorých nie je hodnota obsahu známa. Informácie o spiacich účtoch možno nájsť na internetovej stránke, ktorá však pravdepodobne z dôvodu preťaženia vypadáva. Stránka bola sprevádzkovaná dnes na základe novej legislatívy, ktorá vstúpila do platnosti v januári.

Ako na to?
Zobraziť galériu (4)
Ako na to?

"Zverejnenie tejto informácie je posledným pokusom bánk znovu nadviazať kontakt so zákazníkom," povedal generálny riaditeľ Švajčiarskej bankovej asociácie Claude-Alain Margelisch. "Pre banky potom tento nový predpis vytvára právnu istotu pre nakladanie so spiacim majetkom," dodal.

Zoznam účtov je zoradený podľa abecedy
Zobraziť galériu (4)
Zoznam účtov je zoradený podľa abecedy

Obrovské milióny hľadajú dedičov,
Zobraziť galériu (4)

Na zoznam budú každoročne pridávané nové mená majiteľov účtov, kde nie je žiadny pohyb najmenej 60 rokov. Žiadosť o získanie peňazí z účtu sa musí podať rok od zverejnenia. Podľa asociácie môže trvať týždne až mesiace, než banka preskúma žiadosť. Môžu tiež požadovať zaplatenie nákladov od žiadateľov, ktorí podajú zjavne neopodstatnenú žiadosť.

Spiace účty sú vo Švajčiarsku citlivou témou od 90. rokov, keď Svetový židovský kongres spustil kampaň, aby banky vrátili majetok obetí holokaustu. Pod tlakom židovských organizácií a americkej vlády súhlasili veľké švajčiarske banky v roku 1998 s tým, že vyplatia celkovo 1,25 miliardy dolárov, aby urovnali obvinenia, že peniaze z neaktívnych účtov odviedli a že robili obštrukcie dedičom, ktorí pátrali po peniazoch svojich príbuzných.

Viac o téme: PeniazeClaude-Alain MargelischŠvajčiarska banková asociácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu