Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pravicoví extrémisti chytili druhý dych: Po víťazstve Le Penovej snívajú o novej Európe

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Víťazstvo Národného frontu (FN) v nedeľňajších regionálnych voľbách vo Francúzsku je významným signálom pre Európu. Uviedol to dnes predseda belgickej protiprisťahovalecky zameranej strany Nová flámska aliancia (N-VA) Bart De Wever.

Víťazstvo Národného frontu (FN) v nedeľňajších regionálnych voľbách vo Francúzsku je významným signálom pre Európu. Uviedol to dnes predseda belgickej protiprisťahovalecky zameranej strany Nová flámska aliancia (N-VA) Bart De Wever.

De Wever podľa tlačovej agentúry Belga pripomenul, že víťazstvo FN pod vedením Marine Le Penovej, ktorá vo svojej kampani ťažila z protiimigrantských nálad v spoločnosti, je iba pokračovaním dlhšej série úspechov podobne zameraných politických strán v Európe. Podľa vodcu flámskych nacionalistov odpor voči migračnej politike rastie vo východnej Európe, v Británii je dôvodom na diskusie o "brexite", čiže odchode z EÚ, zatiaľ čo Dáni v referende opätovne odmietli užšie politické vzťahy s Bruselom a Švédsko znovu zavádza kontroly na svojich hraniciach.

"Európa by už nemala viac otáľať a musí riešiť problémy," poznamenal šéf N-VA na adresu migračnej politiky. Dodal, že Francúzi dali najavo, že majú dosť problémov tohto druhu, lebo "nekontrolovaný tok utečencov a teroristické hrozby sú nebezpečný koktail", čo európski lídri nemôžu poprieť. V opačnom prípade by sa podľa neho dopustili rovnakých chýb ako v minulosti a extrémizmus sa bude iba zvyšovať.

"Musíme vrátiť migrantov do bezpečných krajín," odkázal De Wever. Žiada prísnejšie opatrenia zamerané na obmedzenie prílevu migrantov, pričom EÚ musí prijať zodpovednosť a nežiadať ostatné krajiny, aby túto prácu robili za Európu.

Riešením je podľa neho vrátiť migrantov do bezpečných krajín, uzavrieť hranice schengenského priestoru a organizovať prijímanie utečencov mimo územia EÚ. Zároveň žiada vylúčiť Grécko zo schengenského priestoru, ak táto krajina ponechá pre migrantov otvorené dvere. Podľa De Wevera je dôležité aj to, aby sa EÚ v rámci tejto agendy nenechala "vydierať" Tureckom.

V opačnom prípade podľa De Wevera porastie polarizácia medzi rôznymi skupinami obyvateľstva, a to nielen vo Francúzsku, kde to naznačili nedeľňajšie voľby, ale aj v ďalších európskych krajinách.

Viac o téme: Marine Le PenováNárodný frontBart De Wever
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu