Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Národný front podozrivý z podvodu: Takto sarkasticky zareagoval Le Pen na políciu!

Jean-Marie Le Pen
Jean-Marie Le Pen (Zdroj: SITA)

NANTERRE - Francúzska polícia dnes v rámci vyšetrovania uskutočnila domovú prehliadku v sídle francúzskeho Národného frontu (FN) v meste Nanterre v metropolitnej oblasti Paríža. Ako informovala televízia iTélé, ide o súčasť vyšetrovania nezrovnalostí pri financovaní asistentov poslancov Európskeho parlamentu zvolených za FN.

Televízia pripomenula, že v utorok polícia urobila domovú prehliadku vo vile zakladateľa FN a otca jeho súčasnej predsedníčky Jeana-Marie Le Pena v meste Saint-Cloud v kraji Hauts-de-Seine. 

Le Penov advokát uviedol, že išlo o súčasť predbežného vyšetrovania, nie o súdne vyšetrovanie, čo znamená, že sa konala so súhlasom Le Pena. Ten sa však pre televíziu BFMTV vyjadril, že je "terčom zámernej perzekúcie zo strany mocenských orgánov" a odsúdil policajné metódy. "Hádam len moje spodky neprezreli," konštatoval. Dodal, že policajti sa pri prehliadke sústredili na jeho pracovňu a počítače.

Európsky parlament upozornili vlani v marci na možné nezrovnalosti pri financovaní asistentov poslancov zvolených za FN aj Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) a francúzske ministerstvo spravodlivosti. 

Zistilo sa totiž, že najmenej 20 ľudia platení z európskeho rozpočtu ako asistenti poslancov sú v dokumentoch FN uvádzaní ako osoby pracujúce pre stranu vo Francúzsku. "Keď niekoho platí Európsky parlament, musí jeho práca priamo súvisieť s výkonom mandátu niektorého z členov parlamentu," uvádzalo sa v stanovisku.

Prípadom sa od vlaňajšieho marca zaoberá parížska prokuratúra, ktorá svoje vyšetrovanie pre podozrenie z protizákonného financovania politickej strany rozšírila na 29 parlamentných asistentov.

Podľa francúzskeho denníka Le Monde bolo zistené, že týmto podvodom mohla byť spôsobená škoda vo výške 7,5 milióna eur za celé súčasné volebné obdobie.

Viac o téme: FrancúzskoJean-Marie Le PenNanterre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu