Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pomsta Putina za slová USA o neútočení na IS? Rusi chcú preveriť údajne najväčší podvod histórie

Rusom nedá spávať pristátie Američanov na Mesiaci.
Rusom nedá spávať pristátie Američanov na Mesiaci. (Zdroj: NASA archív)

MOSKVA - Rusom nedá spávať pristátie Američanov na Mesiaci. Skupina nadšencov chce naozaj preveriť, či Američania skutočne pristáli na Mesiaci. Ide už o druhú iniciatívu z Ruska, ktorá chce zmiasť ľudí a zahaliť historický fakt závojom konšpirácie.

Ruskí inžinieri plánujú podľa stránky Lifenews.ru preveriť stopy Američanov na Mesiaci. "Entuziasti plánujú vyslať na Mesiac mikrosatelit, ktorý by urobil snímky miesta, kde Američania pristáli na mesiaci," píše ruský portál. Na tento satelit budú potrebovať okolo milión rubľov. Správa sa odvoláva na Vitaliho Jegorova, ktorý by mal byť predstaviteľom tejto iniciatívy.

"Chceme vytvoriť ľahký a lacný satelit, ktorý by bol iniciatívou neziskoviek a mimovládnych organizácií a nestál by veľa, pretože nemáme multimiliardový rozpočet," povedal agentúre Ria Novosti Jegorov. Nadšenci preto spustili aj crowdfunding, alebo tzv. verejnú zbierku. Tam môže prispieť dobrovoľník hocijakou sumou.

Putinova odveta

Podľa portálu Lifenews má táto iniciatíva ukončiť debatu či konšpiračné teórie o tom, či Američnia naozaj pristáli na Mesiaci. Aj keď ide o nevládnu iniciatívu, vyzerá to tak, že Rusom nedá spávať pristátie Američanov na Mesiaci. V júni tohto roka sme informovali, že člen vládnej vyšetrovateľskej komisie Vladimir Markin v ruských novinách Izvestia napísal, že by sa rád pozrel na nové dôkazy, ktoé by vniesli svetlo do amerického pristátia na mesiaci. Chcú prešetriť najmä roky 1969 až 1972. Úrad je priamo podriadený Vladimirovi Putinovi a je hlavným vyšetrovateľským úradom v Rusku.

Možno ide len o odvetu Vladimira Putina za slová Američanov o tom, že Rusi v Sýrii neútočia na ciele džihádistov z Islamského štátu, ale na protivládnych rebelov. Rusi vyhlásili, že stíhačky vyslali do boja proti IS, no zatiaľ to vyzerá, že útočia len na povstalcov, de facto spojencov Američanov.

Priamo Markin nepopiera ich pristánie, ale chce len preveriť ako to presne prebiehalo. Informovali o tom Moscow Times. Konkrétne chcel zistiť, kde zmizol originálny filmový záznam z pristania na Mesiaci v roku 1969. Tiež sa chcú vyšetrovatelia pozrieť, kde zmizlo 400 kilogramov skál z Mesiaca, ktoré Američania priniesli v rokoch 69-72 minulého storočia na zem.

"Nespochybňujem, že na Mesiac leteli a natočili o tom film. Ale všetky vedecké a možno aj kultúrne dôkazy súčasti histórie ľudstva a ich zmiznutie je veľká strata. Vyšetrovanie odhalí, čo sa naozaj stalo," napísal Markin.

NASA sama priznala, že v roku 2009 boli nahrávky z prvého pristánia zničené, no neskôr sa im podarilo obnoviť vďaka televízii CBS. Tá ich totiž mala a NASA ich digitalizovala.

Viac o téme: AustronautiUSAMoskvaMesiacVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu