Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Napätie medzi USA a Ruskom sa stupňuje: Kremeľ chce vyšetriť americké pristátie na Mesiaci!

Neil Alden Armstrong a Buzz Aldrin ako prví ľudia 20. júla 1969 pristáli na Mesiaci.
Neil Alden Armstrong a Buzz Aldrin ako prví ľudia 20. júla 1969 pristáli na Mesiaci. (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Americko-ruský spor sa stupňuje čím ďalej, tým viac. Tento raz sa to premietlo do vesmírnej témy, pretože Rusi chcú preveriť, či Američania naozaj pristáli na mesiaci. Overený fakt chcú opäť spochybniť rovnako ako ich účasť Putinových vojakov na východe Ukrajiny.

Tento raz sa člen vládnej vyšetrovateľskej komisie Vladimir Markin v ruských novinách Izvestia napísal, že by sa rád pozrel na nové dôkazy, ktoé by vniesli svetlo do pristátia na mesiaci. Chcú prešetriť najmä roky 1969 až 1972. Úrad je priamo podriadený Vladimirovi Putinovi a je hlavným vyšetrovateľským úradom v Rusku.

Priamo Markin nepopiera ich pristánie, ale chce len preveriť ako to presne prebiehalo. Informuje o tom Moscow Times. Konkrétne chce zistiť, kde zmizol originálny filmový záznam z pristania na Mesiaci v roku 1969. Tiež sa chcú vyšetrovatelia pozrieť, kde zmizlo 400 kilogramov skál z Mesiaca, ktoré Američania priniesli v rokoch 69-72 minulého storočia na zem.

"Nespochybňujem, že na Mesiac leteli a natočili o tom film. Ale všetky vedecké a možno aj kultúrne dôkazy súčasti histórie ľudstva a ich zmiznutie je veľká strata. Vyšetrovanie odhalí, čo sa naozaj stalo," napísal Markin.

NASA sama priznala, že v roku 2009 boli nahrávky z prvého pristánia zničené, no neskôr sa im podarilo obnoviť vďaka televízii CBS. Tá ich totiž mala a NASA ich digitalizovala.

Viac o téme: RuskoUSAMoskvaMesiacVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu