Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Budúcnosť Grécka visí na vlásku: Hrozí rozpad Syrizy a predčasné voľby!

Alexis Tsipras Zobraziť galériu (4)
Alexis Tsipras (Zdroj: SITA)

ATÉNY/BERLÍN - Po tom, čo grécky parlament a krajiny eurozóny schválili tretí záchranný balík pre Grécko, sa v Aténach hrá o budúcnosť ľavicovej vlády premiéra Alexisa Tsiprasa. Ľavicové krídlo jeho strany Syriza by podľa dnešných správ gréckych médií v prípade hlasovania o dôvere nezdvihla pre Tsiprasov kabinet ruku, čo by znamenalo rozpad vlády a predčasné voľby.

Ďalšiu finančnú pomoc, ktorú chcú medzinárodní veritelia Grécku poskytnúť, ešte musia odsúhlasiť poslanci niekoľkých krajín platiacich eurom. Tí nemeckí o nej budú hlasovať v stredu, uviedol dnes Spolkový snem.
 
Krajne ľavicovou stranou Syriza otriasajú vnútorné spory, pretože jej radikálnejšie krídlo nesúhlasí s úspornými reformami, ktoré sa vláda zaviazala zaviesť výmenou za ďalšie pôžičky. "V Syrize hrozí otvorený rozkol," napísal dnes grécky denník To Vima.
 
Stretnutie gréckeho parlamentu
Zobraziť galériu (4)
Stretnutie gréckeho parlamentu  (Zdroj: SITA)
 
Rozštiepenie strany by mohlo znamenať pre premiéra obrovské ťažkosti v prípade, že by sa rozhodol nechať parlament hlasovať o dôvere. Vládna strana disponuje v 300-člennej snemovni 149 hlasmi a tvorí koalíciu s hnutím Nezávislí Gréci (Anelo), ktoré má 13 kresiel. V piatkovom hlasovaní o finančnej pomoci však pre návrh vlády nezdvihlo ruku 43 zákonodarcov Syrizy, čo je ešte o sedem viac, než na konci júla pri hlasovaní o druhom balíku úsporných opatrení a reforiem.
 
Ak by opozícia vo vnútri vládnej strany premiéra potrestala aj pri hlasovaní o dôvere, kabinet by padol. Opozičné strany, ktoré hlasovali za reformy a umožnili tak ich schválenie, by totiž v takom prípade Tsiprasa celkom iste nepodporili. Grécky premiér doteraz neoznámil, či chce hlasovanie o dôvere vyvolať. Médiá však o tom s odvolaním sa na vládne zdroje špekulujú.
 
 
Pravdepodobnosť, že zadlžené Grécko získa počas nasledujúcich troch rokov ďalšiu finančnú pomoc vo výške až 86 miliárd eur, sa v piatok výrazne zvýšila po tom, čo dohodu krajiny s veriteľmi schválil aténsky parlament aj ministri financií eurozóny. Dohodu teraz musí posvätiť ešte niekoľko národných parlamentov v EÚ. Najostrejšia debata sa očakáva v Nemecku, kde bude tamojší Spolkový snem o záchrannom balíku hlasovať v stredu.
 
Nemecko tlačí na to, aby sa do záchranného programu zapojil Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý to zatiaľ odmieta. Trvá okrem iného na tom, že veritelia musia uľahčiť grécku dlhovú záťaž tak, aby bol dlh pre krajinu udržateľný. Fond už skôr vyhlasoval, že je potrebné oddialiť lehoty splatnosti alebo odpísať časť gréckeho dlhu. Berlín zatiaľ akékoľvek odpisy dlhu odmieta. O predĺžení splatnosti pôžičiek je však ochotný rokovať, ako teraz znovu potvrdil minister financií Wolfgang Schäuble.
 
Alexis Tsipras a minister ekonómie Giorgos Stathakis
Zobraziť galériu (4)
Alexis Tsipras a minister ekonómie Giorgos Stathakis  (Zdroj: SITA)
 
"Odpúšťanie dlhov v rámci európskeho práva nefunguje. Máme však určitý priestor pre ďalšie oddialenie splatnosti. Tento priestor však nie je príliš veľký," uviedol Schäuble v dnes zverejnenom rozhovore pre stanicu Deutsche Welle.
Viac o téme: GréckoAlexis TsiprasSyriza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu