Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na čelo Grécka by sa po prvýkrát v histórii mala postaviť žena

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Vassiliki Tanuová, doterajšia sudkyňa gréckeho najvyššieho súdu, sa pravdepodobne už v piatok stane prvou premiérkou v histórii krajiny. Prezident Prokopis Pavlopulos by ju podľa neoficiálnych informácií tlačovej agentúry Reuters z úradu hlavy štátu mal vymenovať do čela vládneho kabinetu, ktorého úlohou bude priviesť krajinu k predčasným parlamentným voľbám.

Najvyšší grécky predstaviteľ by takisto v piatok mal vypísať predčasné parlamentné voľby na 20. septembra, informoval zdroj, ktorý si neželá byť menovaný. 

Podľa neho si prezident Pavlopulos želá urýchlenie celého procesu a čo najrýchlejšiu realizáciu volieb. Pokusy o vytvorenie novej vládnej koalície totiž nepriniesli dohodu zainteresovaných. 
Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras oznámil svoju rezignáciu 20. augusta v televíznom prejave. 

Grécke médiá už vtedy špekulovali, že Tsipras sleduje svojím postupom dva ciele. Na jednej strane chce skoncovať s ultraľavicovým krídlom Syrizy, ktoré sa pri nedávnych rozhodujúcich hlasovaniach v gréckom parlamente postavilo proti jeho kurzu. Na strane druhej sa usiluje o získanie nového mandátu ešte predtým, ako sa v Grécku prejavia tvrdé dôsledky nových úsporných programov. 

Viac o téme: GréckoVassiliki Tanuová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu