Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svetu hrozí ďalšia ničivá kríza: Ľudia prišli o bilióny eur, Grécko je oproti tomu malina

Čínski drobní investori musia mať hlavu v smútku. Zobraziť galériu (6)
Čínski drobní investori musia mať hlavu v smútku. (Zdroj: SITA)

PEKING - Zatiaľ čo svet sleduje grécku krízu, na druhej strane zemegule sa schyľuje k oveľa väčšiemu nebezpečenstvu. V prípade Grécka sa hrá o niekoľko miliárd, v Číne ide o bilióny. Masívny nárast špekulatívnych investícií vyhnal ceny akcií do astronomických výšok. Teraz však prichádza tvrdý pád a ľudia prichádzajú o neuveriteľné peniaze.

Ľudia špekulovali za požičané peniaze

Trh nesmierne narástol, ľudia začali špekulatívne investovať, podľa niektorých odhadov to bolo až 20 miliónov ľudí. To nafúklo cenu akcií a bublina sa začala nafukovať. Výpredaj na čínskom akciovom trhu odštartoval po tom, čo sa indexy od vlaňajšieho novembra do polovice tohto júna viac ako zdvojnásobili. Od polovice júna akcie v Číne klesli o 30 percent. To znamená, že drobní investori mohli prísť o bilióny eur.

Za prudkým vzostupom stáli najmä drobní investori, využívajúci k nákupom akcií vypožičané peniaze. Prepad za posledné tri týždne už zmazal väčšinu ziskov predošlých ôsmich mesiacov. No napriek tomu, oproti minulému roku je akciový trh podľa časopisu The Economist stále v zisku o 80 percent.

Svetu hrozí ďalšia ničivá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nová hračka pre Číňanov

Zatiaľ čo mnoho jeho rovesníkov si užíva úspech pri hraní on-line videohier, Li Shengyao, 21 ročný poslucháč univerzity financií a ekonomiky v Šanghaji, dal radšej prednosť adrenalínu, aký ponúka akciový trh. Sám seba opisuje ako krátkodobého obchodníka, ktorého "prsty nedokážu zastaviť rozkazy."

Do strany nie, radšej na burzu

Čínska vládnuca komunistická strana bola silným zástancom toho, aby verejnosť investovala na jej rastúcom akciovom trhu. Štátom kontrolované médiá dokázali povzbudiť kohokoľvek, aby sa nevzdal nákupu akcií v dobrých či zlých časoch.


Svetu hrozí ďalšia ničivá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: openiazoch.zoznam.sk)

Vláda prijala mimoriadne opatrenia

Čínska komisia pre reguláciu cenných papierov zakázala všetkým akcionárom s podielom v niektorej z firiem vyšším ako päť percent v nasledujúcich šiestich mesiacoch predávať akcie. Toto opatrenie má zmierniť tlak na akciových trhoch v Číne.

Svetu hrozí ďalšia ničivá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Zákaz sa vzťahuje aj na výkonných predstavitelov firiem a členov správnej rady, ktorí majú akcie, bez ohľadu na veľkosť podielu, ktoré vlastnia. Komisia na svojich internetových stránkach varovala, že prísne zakročí voči všetkým akcionárom, ktorí toto pravidlo porušia, napísala agentúra Reuters. Zatiaľ, čo tisícky čínskych investorov prišli o svoje úspory kvôli prepadu na akciových trhoch, vodcovia krajiny zostali akosi ticho.

Opatrenia nepomáhajú, spôsobili chaos

Čína sa už dlhšiu dobu snaží zastaviť prepad akciových trhov, žiadne z opatrení však zatiaľ nepomohlo. Vláda okrem iného pozastavila primárne ponuky akcií, nakupuje akcie prostredníctvom štátnych fondov a poskytla úvery maklérskym firmám, aby ich prinútila nakupovať akcie. Znížila tiež poplatky z obchodovania. Úrady tiež už pozastavili obchodovanie s viac ako polovicou firiem obchodovaných na dvoch hlavných burzách v Číne.

Svetu hrozí ďalšia ničivá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Väčšie riziko ako grécka kríza

Podľa niektorých globálnych investorov by mohol prepad čínskych akcií predstavovať pre svetové hospodárstvo väčšie riziko ako súčasná kríza v eurozóne. Analytici spoločnosti Bank of America Merrill Lynch predpokladajú, že pokles čínskeho trhu povedie k ďalšiemu spomaleniu hospodárskeho rastu, k poklesu firemných ziskov a k zvýšenému riziku finančnej krízy.

Svetu hrozí ďalšia ničivá
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: EuroBublinaBiliónyČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu