Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trhy sa spamätávajú potom, čo sa Európa prepadla ako v deň vypuknutia krízy: Ázia padá ďalej

Burza v Japonsku Zobraziť galériu (10)
Burza v Japonsku (Zdroj: SITA)

ŠANGHAJ - Čínske akciové trhy dnes pokračujú v poklese, aj keď jeho rozsah už nie je taký dramatický ako v pondelok 24. augusta, keď hlavný index šanghajskej burzy stratil okolo 8,5 %. Investori sa však ďalej zbavujú akcií potom, čo vláda ani po "čiernom pondelku" neurobila dôraznejšie kroky na podporu trhov. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Hlavné európske burzy začali dnešné obchodovanie v pozitívnom duchu. Po včerajšej panika začali obchodníci dnes masívnymi nákupmi, čím sa situácia stabilizovala.

 Aktuálna situácia (zdroj: roklen24.cz)

DAX 9,798.30 + 1,9%
FTSE 100 5,988.30 +1,8%
CAC 40 4,443.30 +1,7%
Euro Stoxx 50 3,118.50 + 1,9%
PX index 965,13 2,05%

 

Pád v Ázii sa nezastavil

Hlavný index šanghajskej burzy Shanghai Composite Index klesol po otvorení trhov o 6,4 % a ďalší kľúčový index CSI300, ktorý zahrňuje 300 najväčších firiem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čene, zaznamenal pokles o 6,3 %. Ale neskôr sa Shanghai Composite čiastočne zotavil. Index dosiahol 3071,06 bodu, čo predstavuje pokles o 4,3 %. Stále sa tak drží nad psychologicky významnou hranicu 3000 bodov.

Trhy sa spamätávajú potom,
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: bloomberg)

Čínske akcie sa tým čiastočne stabilizovali po tom, čo v pondelok Shanghai Composite klesol o 8,5 %. Bol to najväčší jednodňový prepad od začiatku roku 2007, ktorý následne destabilizoval finančné trhy po celom svete.

Čo sa týka ďalších trhov v Ázii, tie dnes zaznamenali na rozdiel od Číny rast. Japonský Nikkei 225, ktorý v pondelok klesol o 4,6 %, vzrástol o 0,9 % a hongkonský Hang Seng po pondelkovej strate okolo 4,6 % zaznamenal rast o 1,3 %. Hlavný index burzy v Sydney sa zvýšil o 1,4 % a index Kospi juhokórejskej burzy zaznamenal stagnáciu po tom, ako v pondelok klesol o 3 %.

Analytici však nevedia, či to najhoršie majú akciové trhy už za sebou, alebo ide len o dočasné zmiernenie naďalej dramatickej situácie. Ako dodali, nervóznym investorom by pomohli koordinované kroky čínskej vlády a určite séria pozitívnych správ z čínskej ekonomiky.

Nemecko a Francúzsko veria, že Čína zastabilizuje ekonomiku

Nemecko a Francúzsko v pondelok vyjadrili presvedčenie, že Čína uskutoční nevyhnutné kroky na stabilizáciu svojej ekonomiky. "Čína je veľká krajina, je to druhá najväčšia ekonomika na svete. Je to jedna z najkonkurencieschopnejších ekonomík a má významné zdroje,“ povedal francúzsky prezident Francois Hollande počas tlačovej konferencie v Berlíne. "(Čína) nájde vhodné reakcie a globálna ekonomika je dosť pevná na to, aby rástla nezávisle od situácie v Číne,“ povedal Hollande s tým, že padajúce akciové trhy nebudú určovať pozície.

Čínsky akciový trh sa v pondelok prepadol o takmer 9 %, čo je najhorší výsledok čínskej burzy od čias finančnej krízy. Pokles vymazal to, čo zostalo z nárastu trhu za rok 2015. Tento nárast bol pritom v júni vo výške viac ako 50 %. Nemecká kancelárka Angela Merkelová zároveň uviedla, že očakáva od Číny, že urobí "všetko, čo len môže“ pre stabilizáciu situácie. Zároveň poznamenala, že Medzinárodný menový fond neočakáva pretrvávajúcu krízu v Číne.

Indonézska burza
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Akciové trhy v Európe, USA aj v Japonsku klesli

Európske akciové trhy zaznamenali v pondelok najprudší prepad za takmer sedem rokov. Reagovali tým na obavy o vyhliadky čínskej ekonomiky po kolapse tamojšej burzy. Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 klesol o 5,4 %, čo bol najhlbší jednodenný prepad od novembra 2008. Trhová hodnota firiem zastúpených v indexe klesla o zhruba 450 mld. eur.

V skoršom obchodovaní index strácal až 7,8 %, čo znamenalo najväčší prepad od októbra 2008, teda od obdobia tesne po krachu investičnej banky Lehman Brothers, ktorý symbolizoval začiatok globálnej finančnej krízy. Od začiatku mesiaca trhová kapitalizácia firiem v rámci indexu klesla o viac ako jeden bilión eur. Čínske akcie v pondelok stratili viac ako 8 %. Najväčšia jednodenná strata od roku 2007 nasledovala po tom, čo burza minulý týždeň klesla o 11 %. Impulz k výpredajom počas víkendu poskytli nové opatrenia Pekingu na stabilizáciu trhu, ktoré však nenaplnili očakávania investorov. 

Obavy zo situácie v Číne zasiahli v pondelok aj hlavné akciové indexy v USA. Tie stratili takmer 4 %. Priemyselný index Dow Jones klesol o 3,57 % na 15 871,35 bodu, širší Standard & Poor’s 500 (S&P 500) o 3,94 % na 1 893,21 bodu a technologický Nasdaq o 3,82 % na 4 526,25 bodu. Oslabilo všetkých desať hlavných sektorov zastúpených v indexe (S&P 500). Energetické tituly stratili 5,18 % po tom, čo ceny americkej ropy klesli na 6,5-ročné dno. Akcie spoločnosti Apple prechodne strácali až 13 %, následne sa však zotavili a obchodovanie uzavreli so stratou 2,5 %. Šéf firmy Tim Cook predtým ubezpečoval akcionárov, že budúcnosť firmy na čínskom trhu nie je ohrozená. 

Japonský akciový trh v utorok oslabil šiesty deň v rade. Hlavný tokijský index klesol o 4 % na 17 806,70 bodu, čo bola najnižšia záverečná hodnota od 10. februára. Širší Topix si odpísal 3,3 % a uzatvoril na úrovni 1 432,65 bodu.

Viac o téme: AkcieBurzaFinančný trh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu