Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

UNICEF alarmuje svet: Do roku 2030 zomrie bez našej pomoci takmer 70 miliónov detí!

Anthony Lake
Anthony Lake (Zdroj: SITA)

NEW YORK – Takmer 70 miliónov detí do piatich rokov zomrie v nasledujúcich 15 rokoch na príčiny, ktorým sa dá predísť, ak im medzinárodné spoločenstvo neposkytne potrebnú pomoc. Vyplýva to zo zverejnenej správy Detského fondu Organizácie spojených národov (UNICEF). Ďalších 119 miliónov detí bude vraj v roku 2030 bez poskytnutia humanitárnej pomoci trpieť chronickou podvýživou a 58 miliónov ich nebude môcť navštevovať ani základnú školu.

"Život a budúcnosť najviac znevýhodnených detí má cenu, nielen pre nich samotných, ale aj pre ich rodiny, ich komunity a celú spoločnosť," uviedol riaditeľ UNICEF Anthony Lake. Vyzval zároveň medzinárodné spoločenstvo, aby sa viac zaoberalo osudom chudobných detí, ktorým by aj malá pomoc mohla zachrániť život. Chudobné a nevzdelané deti včerajška sú podľa Lakea chudobnými dneška, ktorí nemôžu poskytnúť patričné ​​vzdelanie ani svojim deťom a odsudzujú ich tak znovu k chudobe.
 
V súčasnosti zomiera ročne pred dosiahnutím piatich rokov na choroby, ktorým sa dá vyhnúť, alebo sa dajú bežne liečiť, asi šesť miliónov detí. Vývoj v tejto oblasti je však podľa UNICEF v posledných 25 rokoch pozitívny. V roku 1990 totiž bola ročná úmrtnosť detí pod päť rokov ešte viac ako dvojnásobná. Celosvetovo tiež trpí podľa správy Detského fondu OSN čoraz menej detí podvýživou a stále viac ich navštevuje základné školy.
Viac o téme: UNICEFAnthony Lake
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu