Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Alarmujúca správa: Chudobe, konfliktom a diskriminácii čelí polovica detí sveta

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Viac než polovicu detí sveta, teda vyše 1,2 miliardy, ohrozuje chudoba, vojenské konflikty alebo diskriminácia. Uvádza sa to v najnovšej, v stredu zverejnenej správe medzinárodnej organizácie Save the Children, z ktorej vo štvrtok citovala agentúra DPA. Organizácia podporuje deti v rozvojových krajinách.

Organizácia so sídlom v Londýne, ktorá správu zverejnila pred piatkovým medzinárodným dňom detí (MDD), tvrdí, že viac než 153 miliónov detí žije v krajinách, kde čelia všetkým trom uvedeným hrozbám.

Od vlaňajška sa situácia detí zlepšila v 95 zo 175 krajín, avšak v približne 40 štátoch sa podmienky pre ne naopak výrazne zhoršili. Index predmetnej organizácie skúma udalosti, ktoré "okrádajú deti o detstvo", vrátane podvýživy, skorého tehotenstva, vylúčenia zo vzdelávacieho procesu, detskej práce, nútených sobášov či extrémneho násilia.

Najlepšie podmienky pre život majú deti v Singapure, Slovinsku, Nórsku, Fínsku a Švédsku, uvádza sa v správe Save the Children. Medzi posledné krajiny v tomto hodnotení patria štáty západnej a centrálnej Afriky, pričom posledné miesto patrí Nigeru.

Organizácia tiež uvádza, že 240 miliónov detí žije v krajinách postihnutých vojnovými konfliktami a nestabilnou situáciou. 30 percent krajín zahrnutých na indexe je charakteristických diskrimináciou dievčat.

Viac o téme: DetiChudobaKonflikty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu