Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Megalavína v Čechách možno nikoho nezabila: Výsledky pátrania sú nádejné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PRAHA – Pátranie v masách snehu po dopade lavíny o šírke viac ako 300 metrov v Modrom dole neďaleko chaty Děvín v Krkonošiach na severe Česka dnes v skorých večerných hodinách prerušili kvôli hrozbe zosuvov ďalších lavín. O jeho prípadnom pokračovaní sa rozhodne v stredu.

V lokalite sa zdržiavali v inkriminovanom čase tri osoby, ktoré sa môžu nachádzať pod masami snehu. Nikto zo zodpovedných to však zatiaľ s určitosťou nedokázal potvrdiť, ani vyvrátiť. Nie je vylúčené, že práve oni uvoľnili lavínu. Na mieste pracovalo dnes viac ako 60 záchranárov, nechýbali ani psovodi so špeciálne vycvičenými pomocníkmi, nad lokalitou lietal vrtuľník, napísal internetový server iDnes.cz.

Podľa miestnych "pamätníkov" ide o najväčšiu lavínu v tejto časti Krkonôš za uplynulých 30 rokov.
Lavína vystrašila obyvateľov a zamestnancov chaty, hoci žiadneho z nich nezranila, veď sa jej čelo zastavilo podľa českých médií iba asi 30 metrov od objektu. V Krkonošiach platí tretí stupeň lavínového nebezpečenstva, na končiaroch je 80-120 cm snehu.

Už minulý týždeň došlo v pohorí k zosuvu lavíny, ktorá zachytila dvoch lyžiarov. Jeden z nich nešťastie neprežil, druhý vyviazol so zraneniami a skončil v nemocnici.

Pod masami snehu z utorkovej lavíny v Krkonošiach nikoho nenašli

Pod obrovskou lavínou, ktorá sa v utorok uvoľnila v Krkonošiach záchranári nikoho nenašli, hoci nasadili do akcie desiatky ľudí. Pri pátraní im pomáhali hasiči, pracovníci horskej služby a posádky štyroch vrtuľníkov. Pátraciu akciu tak dnes ukončili s nádejou, že sa pod masami snehu nikto nenachádza. 

Dostupné informácie tomu nasvedčujú, informovali české elektronické médiá s odvolaním sa na zdroje Horskej služby Krkonoše. V oblasti nie je nikto nezvestný, po nikom nepátra ani polícia, potvrdili jej zdroje. Pôvodné informácie naznačovali, že sa v inkriminovanom čase pohybovali v lokalite tri osoby, ktoré mohla lavína strhnúť a ktoré sa mohli nachádzať pod masami snehu.
V Krkonošiach platí naďalej tretí stupeň lavínového nebezpečenstva, zosuvy lavín hrozia aj v lokalite zasiahnutej zosuvom más snehu v utorok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu