Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

OSN varovala svet pred hrozbou totálnej občianskej vojny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Organizácia Spojených národov varovala pred hrozbou vypuknutia totálnej občianskej vojny v Líbyi, informovala dnes agentúra TASS.

Podporná misia OSN v Líbyi oznámila, že mesto Misuráta, bašta islamistov bojujúcich proti ústrednej vláde, sa stalo v nedeľu terčom leteckých útokov. Misia vyzvala všetky strany konfliktu, aby zastavili násilnosti, ktoré uvrhujú krajinu do čoraz väčšieho chaosu. Nálety na pozície v Misuráte boli podľa TASS odvetou za minulotýždňový útok militantov na prístavné mesto as-Sidr, kde sa nachádza veľký ropný terminál. Granát zasiahol skladisko a následný požiar zničil 850.000 barelov ropy.

Najnovšie boje odzrkadľujú chaotické pomery, v ktorých sa nachádza súčasná Líbya, kde bojujú o moc a legitimitu dve vlády, dva parlamenty a dokonca aj dvaja náčelníci generálneho štábu. Metropolu Tripolis obsadila totiž v auguste aliancia Úsvit Líbye, zastrešujúca islamistické milície, vymenovala si svoj kabinet a donútila medzinárodne uznanú vládu premiéra Abdalláha Sáního uchýliť sa na východ krajiny - do mesta Tobruk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu