Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vo Švédsku požiar poškodil ďalšiu mešitu, zrejme ide o podpaľača

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Požiar vypukol dnes v ranných hodinách v mešite v meste Eslöv na juhu Švédska. Podľa agentúry AP ide už o druhý podpaľačský útok na moslimské centrum počas uplynulých štyroch dní v čase, keď sa v krajine búrlivo debatuje o imigrácii.

Miestne médiá informovali, že hasičom sa požiar podarilo zlikvidovať a nikto neutrpel zranenia. Policajné zdroje uviedli, že pravdepodobne ide podpaľačstvo. Pri požiari, ktorý počas Vianoc zachvátil mešitu v ďalšom švédskom meste Eskilstuna, utrpelo zranenia päť ľudí. Najnovšie prieskumy preukázali stúpajúcu podporu voličov pre protiimigračnú stranu Švédski demokrati (SD), ktorá predstihla stúpencov stredopravých a stredoľavých politických subjektov. SD, tretia najväčšia strana vo Švédsku, chce radikálne znížiť počet úspešných žiadateľov o azyl o 90 percent.

Ďalšie politické formácie prisľúbili zachovať tradičný liberálny postoj tejto severskej krajiny k imigrantom. Švédsky premiér Stefan Löfven v sobotu uviedol, že jeho vláda sa dohodla so stredopravými opozičnými stranami, čo umožní menšinovej koalícii sociálnych demokratov a Zelených vládnuť ďalej. Premiér mal v úmysle vyhlásiť na 22. marca budúceho roku predčasné voľby po tom, ako parlament začiatkom decembra odmietol návrh štátneho rozpočtu jeho menšinovej stredoľavej vlády. Proti rozpočtu totiž spolu s ostatnými opozičnými stranami hlasovala aj krajne pravicová SD, ktorá je od septembrových volieb tretím najsilnejším subjektom v 349-člennom parlamente. Urobila tak so zámerom zosadiť koalíciu, ktorá sa chopila moci len v októbri. Napriek tradícii menšinových vlád sa predčasné voľby vo Švédsku nekonali od roku 1958.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu