Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Polícia vypratala posledný z troch hlavných táborov protestného hnutia v Hongkongu

Zásahy policajtov proti protestom v Hongkongu
Zásahy policajtov proti protestom v Hongkongu (Zdroj: SITA)

HONGKONG - Polícia vypratala v noci dnes posledný z troch hlavných táborov protestného hnutia, ktorého účastníci viac ako dva mesiace požadovali demokratizáciu politického systému Hongkongu.

Na zákroku sa zúčastnili stovky príslušníkov miestnej polície, ktorí zatkli minimálne 15-20 ľudí, vrátane prodemokratického poslanca Kennetha Chana Ka-loka, uviedla agentúra DPA. V tábore vo štvrti Causeway Bay v oblasti hongkonského ostrova zostávalo pred začiatkom policajnej akcie približne 40 demonštrantov, utáborených v desiatkach stanov. 

Policajti v priebehu zhruba dvoch hodín odstránili pouličné barikády a stany a nahádzali ich do pristavených nákladných áut. Zadržaní boli prevažne tí demonštranti, ktorí si sadli na zem a odmietli miesto opustiť. Úrady avizovali dnešný zásah už počas minulého víkendu.

Tábor vo štvrti Causeway Bay bol posledným, ktorý predstavoval prekážku pre dopravu. Prvý z hlavných protestných táborov (vo štvrti Admiralty v blízkosti vládnych budov) zlikvidovala polícia už v novembri a druhý (v oblasti Mongkok) minulý štvrtok.

Jeden malý tábor stále zostáva pred sídlom hongkonskej Legislatívnej rady a niekoľko stanov stojí pred budovou britského veľvyslanectva. Ani jeden z nich už neblokuje dopravu. Polícia však ohlásila, že prvý z nich odstráni ešte v priebehu dnešného dňa. 

Stúpenci demokratického hnutia požadujú zmeny volebnej reformy prijatej vládou v Pekingu. Na jej základe sa majú v roku 2017 v Hongkongu po prvý raz uskutočniť voľby šéfa administratívy, avšak voliči budú mať na výber iba z kandidátov preverených osobitným výborom čínskeho parlamentu. Demonštranti naproti tomu žiadajú otvorený nominačný systém. Vodcovia protestov sa odmietajú vzdať svojich požiadaviek a zvažujú možnosti ďalšieho odporu formou občianskej neposlušnosti. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu