Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vodcovia protestného hnutia vyzvali na ukončenie demonštrácii

Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu (Zdroj: SITA)

HONGKONG - Traja vodcovia protestov v Hongkongu dnes oznámili, že sa rozhodli dobrovoľne prihlásiť na polícii. Vyzvali pritom študentov na ukončenie pouličných demonštrácií s cieľom zamedziť ďalším násilnostiam.

"V záujme zápasu proti tomuto nespravodlivému systému sme pripravení znášať všetky dôsledky," uviedli v spoločnom vyhlásení traja zakladatelia protestného hnutia Occupy Central, univerzitní profesori Benny Tai Yiu-ting a Chan Kin-man a protestantský pastor Chu Yiu-ming. 

Do rúk polície sa plánujú odovzdať v stredu, aby tak podľa vlastných slov prevzali zodpovednosť za vyvolanie protestov, ktoré na viac ako dva mesiace paralyzovali časti Hongkongu. Tento krok má byť formou tichého protestu a odsúdenia politiky hongkonskej vlády. 

Odchod študentov z ulíc by podľa trojice vodcov neznamenal kapituláciu a koniec protestnej kampane, ale jej posun na vyššiu úroveň, aby tak zapustila hlbšie korene a rozšírila svoje myšlienky v miestnej komunite. 

Hnutie Occupy Central reprezentuje len časť protestného hnutia, ktoré tvoria zväčša hongkonskí študenti. Stúpenci demokratického hnutia požadujú zmeny volebnej reformy prijatej vládou v Pekingu. Na jej základe sa majú v roku 2017 v Hongkongu po prvý raz uskutočniť voľby šéfa administratívy, avšak voliči budú mať na výber iba z kandidátov preverených osobitným výborom čínskeho parlamentu.

Hongkonská vláda i Peking požiadavky na väčšiu demokratizáciu odmietajú a v posledných týždňoch došlo v tento bývalej britskej kolónii a súčasnej osobitnej administratívnej oblasti Číny k opakovaným násilným stretom medzi demonštrantami a políciou. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu