Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V Hongkongu vypukli potýčky, keď úrady odstraňovali časť protestného tábora

Potýčky v Hongkongu Zobraziť galériu (6)
Potýčky v Hongkongu (Zdroj: SITA)

HONGKONG - Potýčky vypukli dnes v Hongkongu, keď úrady odstraňovali časť prodemokratického protestného tábora v rušnej štvrti Mongkok po tom, čo súd nariadil znovuotvorenie tamojšej ulice. Polícia zároveň odviezla niekoľko demonštrantov v policajných vozidlách, informovala agentúra Reuters.

Odvážna, vytrvalá mestská časť Mongkok obývaná robotníckou triedou, nachádzajúca sa ďalej od hlavnej lokality protestov vo štvrti Admiralty, bola počas dvojmesačných prodemokratických demonštrácií v Hongkongu dejiskom niekoľkých najnásilnejších zrážok.

Stovky policajtov stáli dnes v pohotovosti, keď úrady plnili súdne nariadenie o znovuotvorení ulice Argyle, aby umožnili fungovanie dopravy. Protestujúci kládli iba malý odpor, ale popoludní už došlo k potýčkam s vyzbrojenou políciou, a tá niekoľkých demonštrantov násilne odviedla.

Potýčky v Hongkongu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Zamestnanci v bielych prilbách a vestách odstraňovali drevené zátarasy z cesty - predtým však už demonštranti rozobrali svoje stany a zbalili si veci. Súdny príkaz bol vydaný na žiadosť autobusovej spoločnosti, ktorá tvrdila, že blokáda ulice poškodzuje jej podnikanie.

Niektorí demonštranti skandovali heslá a držali v rukách žlté transparenty požadujúce, aby Peking umožnil v svetovej finančnej metropole úplnú demokraciu. Hongkong je totiž od roku 1997 v správe Číny, keď sa stal jej osobitnou administratívnou oblasťou.

Potýčky v Hongkongu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Aj keď toto miesto vypracú, naša vôľa bojovať za nefalšované všeobecné volebné právo sa nezmení... Iba to inšpiruje ľudí, aby porozmýšľali nad inými spôsobmi fungovania tohto hnutia," vyhlásil 27-ročný demonštrant v žiarivo žltej bezpečnostnej prilbe a plynovej maske, opisuje Hongkonský líder Liang Čen-jing, ktorý označil protesty za ilegálne, vyzval aktivistov, aby išli domov. 

Protestujúci požadujú slobodné voľby budúceho lídra Hongkongu, ktorého si v roku 2017 budú obyvatelia prvýkrát voliť priamo. Kandidátov na tento úrad chce totiž vopred preveriť a schváliť propekinský výbor.

Odstraňovanie barikád

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu