Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Smrť detí nespôsobilo očkovanie, ale zámena vakcíny s inou látkou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Smrť 15 detí v Sýrii, ktoré podľa pôvodnej správy zomreli po podaní očkovacej látky, nespôsobila vakcína, ale uvoľňovač svalov, ktorý im bol omylom podaný, pretože sa nachádzal v podobnom obale. Vakcinačný program bol preto zastavený, oznámili v noci na dnes humanitárny pracovníci. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa pôvodnej správy sa u detí prejavil po podaní očkovacej látky proti osýpkam prudký alergický šok. Vyšetrovanie sýrskej opozičnej skupiny ale ukázalo, že lekári si pri druhej fáze očkovania pomýlili obal s inou látkou, povedal Muhammad Saad z riaditeľstva zdravotnej starostlivosti v dočasnej sýrskej vláde. Vyšetrovanie pokračuje v snahe nájsť osoby, ktoré sú za tragédiu zodpovedné.

Podľa agentúry Reuters môže táto poškodiť dôveru v zdravotnícke služby na územiach ovládaných opozičnými povstalcami.

Sýrsky konflikt trvá už štvrtý rok a spôsobil kolaps zdravotníckeho systému v ťažko skúšaných oblastiach krajiny. Zdravotníci odišli, kliniky sú zničené a sťažené je aj získavanie liekov či zdravotníckeho vybavenia. Celoštátne očkovacie programy sú chaotické a v niektorých častiach Sýrie sa vlani znovu objavila detská obrna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu