Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Po očkovaní zomrelo v Česku bábätko: U nás ho podstúpi 150-tisíc detí ročne, máme sa báť?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: flickr)

BRATISLAVA - Českom otriasol šokujúci prípad. Iba štyri hodiny po očkovaní zomrelo štvormesačné bábätko. Ľudia sú v panike a obávajú sa o životy svojich detí. Ústav pre kontrolu liečiv okamžite pozastavil distribúciu jednej šarže vakcíny Infanrix hexa a momentálne vyšetruje nežiaduci účinok tejto látky.

Rodičia len štvormesačného bábätka sa zo šoku nedokážu spamätať. Drobček zomrel štyri hodiny po podaní tretej dávky vakcíny. Našli ho nedýchajúceho. Predchádzajúce dve dávky boli dieťatku podané mimo Českej republike, pretože ide o cudzincov. "Časovo to nezodpovedá alergickej reakcii. S vysokou mierou pravdepodobnosti išlo o syndróm náhleho úmrtia dojčaťa, ktorý v podmienkach Českej republiky postihne za rok dvadsať detí," cituje vakcinológa denník Blesk.

Na prípade je ale šokujúce, že dávka, ktorou bolo dieťatko očkované, pochádza z februára tohto roka. Deti ňou mohli byť očkované medzi májom a augustom. Nachádzalo sa tam až 60 tisíc dávok. Spojitosť medzi úmrtím a vakcínou ale zatiaľ nebola preukázaná. Preto je úmrtie dieťaťa posudzované s najvyššou opatrnosťou.

Povinné očkovanie

Od roku 2007 je očkovanie hexavakcínou v Česku povinné. Štyri dávky látky majú chrániť dieťa proti celému radu chorôb ako je tetanus, čierny kašeľ, žltačka typu B alebo napríklad poliomyelitíde. Pre organizmus dieťatka je toto očkovanie pomerne náročné, ale vedľajšie účinky sú veľmi mierne.

Šarža bola testovaná v Belgicku, kde nenašli žiadne poklesy v kvalite. Testuje sa opäť, ak sa zavinenie smrti dieťatka nepreukáže, vakcínu vrátia na trh. Momentálne sa čaká aj na pitvu dieťatka. Do dnešného dňa bolo hexavakcínou očkovaných viac ako tri milióny detí a podobné prípady nie sú známe.

Slováci sa nemusia obávať

V súvislosti s pozastavením distribúcie, výdaja a používania jednej šarže vakcíny Infanrix Hexa (č. šarže A21CC054A) v Českej republike z dôvodu podozrenia na závažný nežiaduci účinok, Štátny ústav pre kontrolu liečiv informuje, že uvedená šarža vakcíny nebola na Slovensko dovezená. 

Štátny ústav pre kontrolu liečiv zároveň nezaznamenal hlásenia na nepredvídané závažné udalosti bezprostredne súvisiace s použitím iných šarží vakcíny Infanrix hexa používaných v SR. 

Štátny ústav pre kontrolu liečiv je v intenzívnom kontakte s českými kolegami, ako aj Európskou liekovou agentúrou, ktorá situáciu monitoruje a rieši. Bezpečnosť vakcín sa priebežne sleduje na celosvetovej úrovni. 

Vakcínou sa na Slovensku ročne zaočkuje 150 tisíc detí

Ako informuje sukl.sk, vakcína Infanrix Hexa sa používa u detí na ochranu pred šiestimi ochoreniami - záškrtu, tetanu, pertusis (dávivému kašľu), hepatitíde B (zápalové ochorenie pečene), poliomyelitíde (Polio) /detskej obrne/ a ochoreniu, ktoré vyvoláva Haemophilus influenzae typ b. Ročne sa touto vakcínou zaočkuje približne 150 000 detí v Slovenskej republike. Očkovaním sa zabraňuje vzniku a výskytu závažných a nebezpečných ochorení. 

Spôsobuje očkovanie u detí autizmus? Prečítajte si na Vyšetrení, či by sa mali rodičia skutočne báť!

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu