Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Ruský minister obrany potvrdil obavy NATO: Naše mierové jednotky sú v plnej bojovej pohotovosti!

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu (Zdroj: ruvr.ru)

SAMARA - Ruský minister obrany Sergej Šojgu pri stredajšej návšteve cvičenia ruskej armády v Povolžie vyhlásil, že príslušníci ruských „mierových síl“ musia byť v neustálej hotovosti. Podľa neho sa totiž svet zmenil natoľko, že ich nasadenie môže byť neočákavané a kedykoľvek. Práve NATO a Poľsko už počas dňa varovali, že ruské vojská by mohli zaútočiť na Ukrajinu pod zámienkou mierovej akcie.

"Svet sa zmenil, zmenil sa radikálne. Ako viete z predchádzajúcich prípadov, ktoré sa týkajú aj tejto brigády, mierové sily môžu byť potrebné aj neočakávane. To je dôvod, prečo by divízie a brigáda mierových síl mali byť oddnes v neustálej bojovej pohotovosti, "uviedol Šojgu podľa agentúry ITAR-TASS.

Podľa rozhodnutia kolégia ministerstva obrany "všetky mierové sily musia mať plný stav tvorený len profesionálnymi vojakmi a nie regrútov - a dnes tomu tak je."

Minister prišiel neohlásene v momente, keď podľa ruskej agentúry brigáda precvičovala "rôzne varianty mierovej operácie". Poľný výcvik prebieha štyri dni v týždni, tento rok je ale vraj zvlášť intenzívny. Len spotreba munície oproti minulým rokom vzrástla päťnásobne.
Podľa ITAR-TASS brigáda mierových síl predviedla ministrovi nácvik ženijného prieskumu, sprievode humanitárnych konvojov, ochrany utečeneckých táborov a sprievodu utečencov na bezpečné miesto.

Inšpekcia sa uskutočňuje v čase, keď západné štáty varujú pred možnosťou ruskej intervencie na ukrajinský Donbas pod zámienkou humanitárnej alebo mierovej operace.Šojgu vo vojenskej posádke Posjolok Roščinskij v Samarskej oblasti vykonal inšpekciu druhej gardovej armády, ktorej súčasťou je motostrelecká brigáda.

Rusko podľa NATO na hraniciach s Ukrajinou sústredilo armádnej jednotky o sile 20 tisíc mužov, čo je zhruba dvojnásobok stavu z júla.

Na posledné informácie zaregovalo aj Poľsko. To sa rozhodlo pre cvičenie svojich záložákov. Podľa generálneho štábu prešli práve dnes z fázy čo, keby do reálnej hrozby pre krajinu a preto začali mobilizovať. Zvýšia sa počty žoldnierov, vojakov z povolania aj záložákov. Zvýšia sa aj počty cvičení. Jeden z generálov už dokonca na twitter napísal, že Poliaci by ruskej invázii najlepšie ubránili tak, že by sa vyzbrojili a ukryli v lesoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu