Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nemci vyzývajú Rusov: Neprovokujte a stiahnite vojakov z hraníc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KYJEV - Nemecko vyzvalo včera Rusko, aby stiahlo svoje jednotky z hraníc s Ukrajinou. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na hovorkyňu nemeckej vlády.

"Vyzývame Rusko, aby prispelo k deeskalácii a stiahlo svoje dodatočné jednotky z hraníc," uviedla hovorkyňa Christiane Wirtzová. Zdôraznila potrebu pokračovania v "politickom dialógu" s cieľom nájsť riešenie krízy na východe Ukrajiny, najmä v rámci medzinárodnej kontaktnej skupiny tvorenej zástupcami Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Hovorkyňa nemeckej vlády na margo ruského návrhu vyslať na východ Ukrajiny medzinárodnú humanitárnu misiu OSN konštatovala, že pre to "v súčasnosti neexistujú žiadne právne dôvody".

Severoatlantická aliancia včera oznámila, že Rusko zhromaždilo na hraniciach s Ukrajinou približne 20.000 vojakov. NATO sa obáva, že Moskva by mohla vyslať na východ Ukrajiny armádu pod zámienkou humanitárnej alebo mierovej misie, informovala agentúra Interfax-Ukrajina.

Merkelová a Putin telefonicky diskutovali o ukrajinskej kríze

Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová telefonicky diskutovali v noci na dnes o ukrajinskej kríze. Podľa agentúry Reuters o tom informoval Kremeľ. Predmetom ich rokovania bola aj pozorovateľská misia Organizácie pre Bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na rusko-ukrajinskej hranici, pôsobenie ktorej Putin i Merkelová ocenili.

Nemecká kancelárka, ktorá je v súčasnosti na dovolenke, podľa oficiálneho vyhlásenia Berlína opätovne vyzvala Putina, aby "nasadil svoj vplyv nad proruskými separatistami v záujme dosiahnutia dvojstranného prímeria" a v záujme stabilizácie situácie na Ukrajine.

Putin v telefonickom rozhovore, ktorý iniciovala nemecká strana, podľa Kremľa opäť zdôraznil zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu obyvateľstva na východe Ukrajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu