Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

NATO žiada stiahnutie ruských vojakov z ukrajinských hraníc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes v Kyjeve vyzval Rusko, aby stiahlo z blízkosti hraníc s Ukrajinou svojich vojakov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Severoatlantická aliancia v stredu uviedla, že Rusko rozmiestnilo pri hraniciach 20.000 vojakov a môže ich poslať na ukrajinské územie v mene "humanitárnej alebo mierovej misie".

Rasmussen taktiež konštatoval, že pád malajzijského lietadla na východe krajiny bol tragickým následkom ruskej "ľahkomyseľnej politiky" podporovania separatistov a snahy o destabilizáciu Ukrajiny.

Podľa agentúry Ukrinform Rasmussen dalej vyhlásil, že aliancia sa rozhodla zvýšiť stupeň podpory a spolupráce s Ukrajinou. Kyjev však podľa neho potrebuje "komplexné reformy, najmä vo vojenskom sektore".

Ukrajinský prezident Petro Porošenko pri tejto príležitosti udelil Rasmussenovi najvyššie štátne vyznamenanie pre cudzincov - Rad slobody. Podľa tlačového oddelenia prezidentskej kancelárie ho dostal za "významný prínos k rozvoju spolupráce medzi Ukrajinou a NATO, dôležitú podporu pri obrane zvrchovanosti, nezávislosti a celistvosti Ukrajiny".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu