Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nemecko zrušilo dohodu s Ruskom vo vojenskej oblasti

Angela Merkelová a Vladimir Putin
Angela Merkelová a Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Vzhľadom na krízu na Ukrajine nemecká koaličná vláda definitívne zrušila dohodu s Ruskom vo vojenskej oblasti v hodnote okolo 100 miliónov eur.

Ministerstvo hospodárstva vedené sociálnym demokratom Sigmarom Gabrielom odvolalo svoj súhlas s vybudovaním bojového školiaceho strediska, ktoré predchádzajúca čierno-žltá vláda udelila spoločnosti Rheinmetall z Düsseldorfu, informuje vo svojom dnešnom vydaní denník Süddeutsche Zeitung (SZ) s odvolaním sa na list rezortu.

Už v marci médiá informovali, že Gabriel plnenie dohody dočasne pozastavil. Vtedy bola dôvodom medzinárodne neuznaná anexia ukrajinského polostrova Krym Ruskom.

Výcvikové stredisko malo byť postavené v Povolží v meste Mulino a uvedené do prevádzky ešte tento rok. Podľa SZ v ňom mali vojaci cvičiť s technicky vyspelými simulačnými nástrojmi. V takomto zariadení môže absolvovať výcvik až 30.000 vojakov ročne.

Zrušením vývozného povolenia išlo Nemecko podľa SZ nad rámec sankcií Európskej únie voči Rusku schválených minulý týždeň. Tieto opatrenia, ktoré okrem iného zahŕňajú aj moratórium na obchodovanie so zbraňami, sa totiž netýkajú už dohodnutých projektov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu