Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Moskva chce súdnou cestou vymáhať od Nemecka odškodné za porušenie zmluvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Ruská federácia sa kvôli porušeniu dohody nemeckou stranou v súvislosti s vypovedaním dohody o vybudovaní výcvikového bojového strediska obráti na súd a bude požadovať odškodné.

V Moskve reagoval takto na rozhodnutie Berlína zrušiť plánovanú nemeckú účasť na projekte výstavby výcvikového centra v Povolží nemenovaný predstaviteľ rezortu obrany.

Podľa slov námestníka ministra Jurija Borisova však krok nemeckej strany plány negatívne neovplyvní a práce na spomínanom stredisku sa v septembri ukončia. Podiel nemeckých dodávok činil iba desať percent a chýbajúce prvky dokážu nahradiť ruskí výrobcovia, dodal.

Informácie priniesli tlačové agentúry DPA a Interfax. Denník Süddeutsche Zeitung (SZ) s odvolaním sa na list rezortu hospodárstva dnes informoval, že rezort pod vedením Sigmara Gabriela (SPD) odvolal svoj súhlas s vybudovaním bojového školiaceho strediska, ktoré predchádzajúca čierno-žltá vláda udelila spoločnosti Rheinmetall z Düsseldorfu. Už v marci médiá informovali, že Gabriel plnenie dohody dočasne pozastavil. Vtedy bola dôvodom medzinárodne neuznaná anexia ukrajinského polostrova Krym Ruskom.

Sigmar Gabriel v zdôvodnení postupu zdôraznil, že to nie je o peniazoch, ale o ľudských životoch, pretože takáto investícia by mohla prispieť k ďalšiemu zintenzívneniu ruskej vojenskej expanzie, respektéve ozbrojeným konfliktom.

Výcvikové stredisko malo byť postavené v Povolží v meste Mulino a uvedené do prevádzky ešte tento rok. Podľa SZ v ňom mali vojaci cvičiť s technicky vyspelými simulačnými nástrojmi. V takomto zariadení môže absolvovať výcvik až 30.000 vojakov ročne.

Zrušením vývozného povolenia išlo Nemecko podľa SZ nad rámec sankcií Európskej únie voči Rusku schválených minulý týždeň. Tieto opatrenia, ktoré okrem iného zahŕňajú aj moratórium na obchodovanie so zbraňami, sa totiž netýkajú už dohodnutých projektov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu