Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V kauze nákazy antraxom v Maďarsku sú štyria podozriví

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - V kauze nákazy antraxom v maďarskom Tiszafürede má polícia štyroch podozrivých. Kriminalisti vypočuli 23 svedkov, uviedol dnes denník Magyar Nemzet.

Podľa doterajších údajov z farmy z osady pri Tiszafürede majiteľ predal spracované mäso uhynutého hovädzieho dobytka miestnemu podnikateľovi, ktorý zabezpečoval okrem iného aj verejné stravovanie.

Mäso predané neoficiálnou cestou neprešlo povinnou úradnou kontrolou. Mäsom, ktoré bolo nakazené slezinovou sneťou, sa infikovali viacerí ľudia, pripomína Magyar Nemzet.

Nákaza slezinovou sneťou, známou aj ako antrax, sa objavila začiatkom júla vo východomaďarskom Tiszafürede a pochádzala z ilegálnej porážky dvoch kusov dobytka. Jej centrom bola osada Kócsújfalu v okrajovej časti Tiszafüredu.

Z nemocnice v Debrecíne prepustili v pondelok posledného pacienta podozrivého z nakazenia antraxom. Z celkového počtu osem pacientov zostali minulý týždeň v nemocničnom ošetrení dvaja.

Slezinová sneť je infekcia, ktorá môže postihnúť zvieratá i ľudí. Baktéria bacillus anthracis, ktorá toto ochorenie spôsobuje, môže byť použitá aj ako biologická zbraň. V prípade zanedbania liečby dôjde k otrave krvi a v 20 percentách prípadov sa ochorenie končí smrťou. Liečba antibiotikami je účinná a nákaza sa nešíri medzi ľuďmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu