Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nebezpečná infekcia na východe Slovenska: Kravy našli na farme mŕtve, zabíjal antrax!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Na súkromnej farme blízko Svidníka uhynuli dve kravy. Odborné vyšetrenia potvrdili, že zvieratá na severovýchode opäť zabíjala nebezpečná infekčná choroba. Bol u nich potvrdený antrax. Informovala o tom v dnešnom večernom spravodajstve TV Markíza.

Na farme teraz podľa televízie platia prísne veterinárne opatrenia a bola tam vyhlásená karanténa. Zvyšným 54 kravám už veterinári nasadili antibiotiká, zvieratám ešte podajú špeciálnu vakcínu zo Španielska. Štyria zamestnanci farmy a dvaja veterinárni lekári majú byť na antibiotikách 60 dní.

Farma súkromného chovateľa sa nachádza priamo nad mestom, veterinári preto upozorňujú ľudí, aby do tejto lokality radšej nevstupovali a ani tam nezbierali huby či iné lesné plody. Na farme počítajú, že ak nedôjde k ďalšiemu úhynu, o 21 dní nákazu vyhlásia za zaniknutú. 

Baktérie zvieracieho antraxu podľa veterinárov s najväčšou pravdepodobnosťou vyplavila pôda. Televízia pripomína, že infekčné ochorenie zvierat sa prenáša aj na ľudí. "Ku klinickým príznakom ochorenia dochádza u človeka spravidla o jeden až päť dní po vniknutí baktérie do organizmu," vysvetlila televízia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu