Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V prípade tragickej nehody moskovského metra zatkli dvoch ľudí, počet obetí stúpol na 22

Záchranárske práce v moskovskom metre Zobraziť galériu (6)
Záchranárske práce v moskovskom metre (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Dvoch zamestnancov metra zatkli ruskí vyšetrovatelia pre podozrenie z porušenia bezpečnostných pokynov v súvislosti s utorkovou nehodou, ktorá si vyžiadala najmenej 21 obetí.

Po vykoľajení troch vozňov súpravy metra v západnej časti Moskvy utrpelo tiež zranenia vyše 150 ľudí, pripomína agentúra Reuters. K nehode došlo počas rannej špičky. Niektoré médiá uvádzajú, že pri nehode zahynulo 22 osôb.

K vykoľajeniu vozňov došlo na linke Arbatsko-Pokrovskaja, medzi stanicami Park Pobedy a Slavianskij buľvar.

Ruskí vyšetrovatelia oznámili, že zadržali kontrolóra trate a jeho asistenta, ktorí čelia podozreniam, že patrične nedohliadali na fungovanie svetelnej signalizácie na trati a v podzemnom tuneli.

"Práca bola vykonaná nedostatočne," uvádza sa v stanovisku vyšetrovacieho výboru. "Vyústilo to do vykoľajenia vlaku, smrti 21 ľudí a rôznych zranení viac než 150 cestujúcich," dodali vyšetrovatelia.

Agentúra AP spresňuje, že svetelná signalizácia na časti trati, kde sa vlak vykoľajil, nebola počas opravných prác, ktoré prebehli v máji tohto roka, správne nainštalovaná.  

Park Pobedy je najhlbšie položená stanica metra v Moskve - v hĺbke až 84 metrov -, čo záchranárom zvlášť sťažilo prácu. Záchranné práce, počas ktorých evakuovali viac než 1100 ľudí, trvali 12 hodín.

 Lajčák zaslal do Moskvy sústrasný telegram 

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák dnes zaslal ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi sústrastný telegram v súvislosti s utorkovou (15. 7.) haváriou v moskovskom metre. TASR o tom informoval rezort diplomacie.

"S veľkým pohnutím a ľútosťou sme na Slovensku prijali informáciu o nešťastí v Moskovskom metre, pri ktorom zahynulo veľa ľudí a mnohí boli zranení. Dovoľte mi vyjadriť vám hlbokú sústrasť a ubezpečiť vás, že úprimne súcítime s rodinami a príbuznými obetí tohto tragického nešťastia," uvádza sa v telegrame.

Podľa posledných informácií si vykoľajenie súpravy moskovského metra vyžiadalo 21 obetí a viac ako 150 zranených. K nehode došlo počas rannej špičky.

 Počet obetí z moskovského metra stúpol na 21

Na 22 stúpol počet obetí nehody v moskovskom metre, kde v utorok vykoľajila súprava. Oznámili to ruské agentúry. Zo 162 zranených bolo 129 hospitalizovaných. Nevylučuje sa, že počet mŕtvych môže ešte vzrásť. Záchranné práce podľa agentúry Interfax skončili pred utorkovou polnocou. 

"Bohužiaľ 22 ľudí utrpelo zranenia nezlučiteľné so životom," povedal hovorca ministerstva pre mimoriadne situácie Alexander Drobyševskij agentúre ITAR-TASS s tým, že stovka ranených zostáva v moskovských nemocniciach, niektorí vo vážnom stave. 

V ruskom hlavnom meste bol dnešok vyhlásený dňom smútku za obete nehody. Ľudia kladú kvety a zapaľujú sviečky v staniciach podzemnej dráhy, medzi ktorými sa nehoda stala, a v ich okolí. "Mnohí ľudia plačú," napísal ITAR-TASS. 

V prípade tragickej nehody
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Najhoršia havárie v histórii moskovského metra z hľadiska počtu mŕtvych si vyžiadala podľa úradov aj životy šiestich cudzincov: zahynuli dvaja Číňania vo veku 33 a 40 rokov, dvaja občania Tadžikistanu (24 a 25 rokov), občianka Kirgizska (24) a štyridsaťšesťročná žena z Moldavska, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Zranení pochádzajú z 11 ruských regiónov a piatich cudzích štátov, stredoázijských postsovietskych republík, údajne aj Ukrajiny a Arménska. Obyvatelia Kyjeva podľa BBC priniesli k ruskému veľvyslanectvu kvety a sviečky ako prejav sústrasti. 

V prípade tragickej nehody
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Havária sa odohrala počas utorkovom rannej špičky na "modrej linke" metra, medzi dvoma stanicami na okraji širšieho centra metropoly - Parkom víťazstvo a slovanskými bulvárom (Park Pobeda a Slavjanskij bulvar). Stanica Park víťazstvo je v hĺbke 84 metrov pod zemou a zo všetkých staníc moskovského metra je najhlbšia. To podľa novinárov značne komplikovalo záchranárske práce, ktoré podľa agentúry Interfax skončili pol hodiny pred utorkovou polnocou. 

V prípade tragickej nehody
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Príčiny nehody zatiaľ neboli stanovené, z niekoľkých hypotéz sa vyšetrovatelia podľa ITAR-TASS prikláňajú k verzii o nefungujúcej výhybke. Podľa niektorých médií bol vraj výhybkár už zatknutý, ale oficiálne to potvrdené nebolo. 

V prípade tragickej nehody
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Súpravu vraj riadil namiesto dvoch len jediný rušňovodič, ktorý bol s ťažkými zraneniami hospitalizovaný; podľa skorších informácií pri nehode zahynul. 

Obnoviť prevádzku na linke, kde sa havária stala, sa podľa operatívneho štábu pravdepodobne dnes nepodarí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu