Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Moldavsko by malo potvrdiť svoju neutralitu na medzinárodnej úrovni

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KIŠIŇOV - Moldavské vedenie musí potvrdiť na medzinárodnej úrovni štatút nezúčastnenosti krajiny, čím sa rozptýlia obavy z toho, že by táto bývalá sovietska republika mohla vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. Uviedol to dnes bývalý moldavský minister obrany Viktor Gaičuk, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

Stanovisko prišlo po tom, ako moldavská ministerka zahraničných vecí Natalia Ghermanová oznámila, že Moldavsko sa má v septembri po prvý raz zúčastniť na summite NATO. Šéfka rezortu zároveň uviedla, že dúfa v "solidaritu so Severoatlantickou alianciou".

Gaičuk tieto plány medzitým zavrhol s tvrdením, že najlepšou cestou pre Moldavsko je uchovanie jeho neutrality, pretože vstup do NATO by vyústil do širokej škály problémov vrátane finančných nákladov zo strany štátu.

Podľa exministra prieskum verejnej mienky tiež ukazuje, že so vstupom svojej krajiny do NATO nesúhlasia dve tretiny Moldavčanov. "Vždy sme mali dobré vzťahy s Ruskom aj so susedmi - Ukrajinou a Rumunskom. Nemáme nepriateľov," podotkol Gaičuk.

Dodal, že by stačilo, ak by Európska únia a Spoločenstvo nezávislých štátov (SNŠ), pozostávajúce z Arménska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Kazachstanu, Kirgizska, Moldavska, Ruska, Tadžikistanu a Uzbekistanu, oficiálne uznali neutrálny štatút Moldavska, ktorý je momentálne zakotvený aj v jeho ústave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu