Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bulharský prezident rozpustí parlament, občanov uistil o vkladoch

Rosen Plevneliev
Rosen Plevneliev (Zdroj: SITA)

SOFIA - Bulharský prezident Rosen Plevneliev v nedeľu večer potvrdil, že v auguste rozpustí parlament v záujme októbrového konania predčasných volieb, ku ktorým krajinu dovedie dočasná vláda.

Prevneliev zároveň uistil svojich spoluobčanov o bezpečnosti ich vkladov v bankách. Hlava štátu takto reagovala na paniku, ktorá vypukla v piatok a rezultovala do hromadných výberov v hotovosti. Príčinou boli anonymné poplašné správy. V tejto súvislosti bulharské orgány zatkli päť ľudí. Podľa prezidenta je bankový sektor krajiny v poriadku a obyvatelia sa nemajú čoho obávať.

"Peniaze občanov a spoločností investované do bankových inštitúcii v Bulharsku sú v bezpečí a garantované. Banky budú v pondelok fungovať v normálnom režime," povedal prezident po rokovaní s lídrami parlamentných strán, ministrom financií a vedením národnej banky.

Politickí lídri takto reagovali na piatkové vytiahnutie v prepočte viac ako 400 miliónov eur z tretej najväčšej banky v krajine v priebehu niekoľkých hodín. Slová hlavy štátu potvrdzujú aj odborníci, podľa ktorých je v ekonomika Bulharska v stabilizovanom stave.

Bulharská vláda síce pred dvoma týždňami prežila už piate hlasovanie o nedôvere, no pod stupňujúcou kritikou a z dôvodu neúspechu vládnej socialistickej strany v májových voľbách do Európskeho parlamentu nakoniec odstúpi.

Vláda premiéra Plamena Orešarského začala úradovať len pred niečo vyše rokom, odkedy v najchudobnejšej krajine EÚ vypukla ďalšia vlna demonštrácií a opozícia v parlamente iniciovala niekoľko hlasovaní o vyslovení nedôvery. Orešarského kabinet nahradil vládu pod vedením GERB, ktorá vo februári 2013 ukončila svoje pôsobenie takisto predčasne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu