Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Storočný žobrák je fenoménom: Najväčší sponzor cirkvi v Bulharsku!

Dedovi Dobremu stačí k životu málo Zobraziť galériu (3)
Dedovi Dobremu stačí k životu málo (Zdroj: tocka.com.mk)

SOFIA - O pár mesiacov oslávi sto rokov, je žobrákom a zároveň najväčším súkromným darcom bulharskej pravoslávnej cirkvi. Dedo Dobri, v ktorom veriaci v Sofii vidia svätého muža, je v krajine zmietanej korupciou akýmsi zázrakom.

Zhrbený starec s bielymi strapatými vlasmi aj fúzmi, odetý do starého čierneho kabátu, nastavuje veriacim plastový pohár pred sofijskou katedrálou svätého Alexandra Nevského. Kto sa zastaví, aby ho obdaroval niekoľkými mincami, tomu pobozká ruku.

Za dvadsať rokov Dobri Dobrev zhromaždil od veriacich desaťtisíce eur, ktoré podľa mnohých svedkov do posledného centu odovzdal pravoslávnej cirkvi. Stal sa tak najväčším súkromným darcom v krajine.

Storočný žobrák je fenoménom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: tocka.com.mk)

"Dobri je vzácnym zjavom. Sám žije nanajvýš skromne, ale nám napríklad za rok 2009 dal 35 700 leva (cca 18 tisíc eur)," hovorí biskup Tihon z hlavnej sofijskej katedrály. Na bulharské, a nielen tie, pomery to je obrovská suma - priemerný mesačný plat tam v prepočte nepresahuje 440 eur. Miestne kláštory a kostoly potvrdzujú, že od starca dostali v prepočte od 2600 do 10 000 eur.

Pre Bulharov, znechutených korupciou prenikajúcou do všetkých úrovní spoločnosti, je starec Dobri akousi útechou, vysvetľuje sociologička zo sofijskej univerzity Theodora Karamelská. "Zatiaľ čo médiá prinášajú plno škandalóznych odhalení z luxusného života niektorých cirkevných hodnostárov, stelesňuje dedo Dobri také morálne zásady, ako je odriekanie a štedrosť. Ľudia o ňom hovoria ako o svätom," dodala.

Z jeho života je známe len málo a on sám o tom nechce hovoriť. Narodil sa v roku 1914 a v druhej svetovej vojne pri bombardovaní Sofie prišiel čiastočne o sluch. "Táto udalosť ho svojím spôsobom priviedla ku zbožnému životu. Opustil ženu a štyri deti a zasvätil svoj ​​život službe kláštorom. V posledných dvadsiatich rokoch sa venoval vyberaniu almužien," uvádza jeho vzdialená sesternica Elena Ženovová z ich rodného mesta Bajlovo.

Tunajší kostol, ktorý bol opravený vďaka jeho daru, mu poskytuje prístrešie v chyži vo svojej záhrade, kde má starec stôl a lôžko.

Storočný žobrák je fenoménom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: tocka.com.mk)

Dedo Dobri sa stal celebritou. Jeho portrét zdobí v podobe graffiti stenu desaťposchodovej budovy vo východnej časti Sofie. Médiá o ňom píšu ako o "svätom z Bajlova". A samozrejme jeho obdivovatelia požadajú, aby bol vyhlásený za svätého. Maria Zabovová, ktorá má v sofijskej katedrále na starosti zvony, dokonca spomína jeden zázrak. "Boh ho obdaril jasnozrivosťou. Pomohol jednej žene nájsť zmiznutého syna," vyhlasuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu