Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V rámci celej EÚ ceny klesli, na Slovensku sa nezmenili

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Medziročná inflácia v eurozóne v máji oslabila na úroveň 0,5 % z aprílových 0,7 %. V medzimesačnom porovnaní ceny v menovej únii klesli o 0,1 %. Medziročná inflácia v rámci celej 28-člennej Európskej únie poklesla v máji na 0,6 %, z aprílovej úrovne 0,8 %. Medzimesačne sa ceny v rámci celej EÚ znížili o 0,1 %.

Informoval o tom pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku sa ceny v máji medziročne nezmenili po tom, ako v medziročnom porovnaní v apríli klesli o 0,2 %. Medzimesačne sa celková cenová hladina na Slovensku zvýšila o 0,3 %.

Najviac ceny medziročne vzrástli v Rakúsku (1,5 %), v Luxembursku (1,4 %) a v Rumunsku (1,3 %). Najväčší medziročný pokles cien evidovalo v máji Grécko (-2,1 %), Bulharsko (-1,8 %) a Portugalsko (-0,3 %). Medzimesačne klesala inflácia v šestnástich štátoch EÚ, na stabilnej úrovni ostala v štyroch štátoch a rástla v siedmich štátoch.

V rámci eurozóny v máji celkovú cenovú hladinu nahor posunulo najmä zdraženie tabaku a reštauračných služieb (zhodne 0,8 percentuálneho bodu). K zvyšovaniu tiež prispel aj rast cien elektriny, a to o 0,07 percentuálneho bodu.

Opačne pôsobilo zlacnenie zeleniny, ktoré medziročnej inflácii ubralo 0,13 percentuálneho bodu. Zníženie cien telekomunikácií ubralo inflácii 0,11 percentuálneho bodu a zlacnenie cien ovocia medziročnú infláciu znížilo o 0,07 percentuálneho bodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu