Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Podľa Fica je dôležitá ľudská tvár Únie, pre Barrosa je princíp rovnosti svätý

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ – Európske komisie (EK), ktorým desať rokov šéfoval José Manuel Barroso, boli vždy zástancami rozširovania Európskej únie.

"Sme toho názoru, že každá členská krajina musí mať svoju dôstojnosť. Princíp rovnosti musíme v Európe chápať ako svätý," vyhlásil dnes Barroso v Budapešti na medzinárodnej konferencii s názvom Vyšehradská skupina – motor rastu Európy. Na nej okrem neho vystúpili aj premiéri Vyšehradskej štvorky (V4) a eurokomisár pre regionálnu spoluprácu Johannes Hahn.

"Náš záväzok bol čiastočne o tom, že novým členským krajinám ukážeme, že sú aktívnymi a hrdými členmi našej únie," dodal Barroso s tým, že oslavy 10. výročia najväčšieho rozšírenia EÚ sa konali v čase, keď prekonala najťažšiu ekonomickú krízu vo svojich dejinách. "Sme silnejší a konkurencieschopnejší než predtým," zdôraznil. 

Barroso však upozornil na to, že nesmieme zaspať na vavrínoch a EÚ musí budovať na výsledkoch, ktoré dosiahla. EÚ podľa neho musí všetku pozornosť venovať nezamestnanosti hlavne mladých ľudí, zrýchleniu ekonomického rastu a zlepšeniu vzdelávania. "Popritom treba zabezpečiť, aby pokrok pocítili aj občania vo svojich vreckách, vo svojom každodennom živote. Aby kvalita ich života bola lepšia, a to je aj odkazom nedávnych európskych volieb," zdôraznil. Nie je potrebné spúšťať inštitucionálnu debatu, pretože občania EÚ chcú hospodársky rast a pracovné príležitosti, dodal. 

Slovenský premiér Robert Fico, ktorý tiež vystúpil na konferencii, upozornil, že je dôležité predstaviť ľudskú tvár Únie, čo je niekedy náročné, keďže je vnímaná ako byrokratická inštitúcia. Domnieva sa, že verejnosti treba zdôrazňovať, na čo všetko boli využívané eurofondy. V tejto oblasti chce Slovensko venovať veľkú pozornosť znižovaniu administratívnej záťaže pri čerpaní finančných zdrojov z EÚ. 

Fico požiadal prítomných zástupcov EK o ústretovosť a flexibilitu pri skorých zúčtovaniach predkladaných žiadostí o platby, aby sa zabránilo možnému nedočerpaniu záväzkov. "Nakoľko sú vo viacerých členských štátoch prítomné isté obavy z nevyčerpania a bola by to veľká chyba, keby sa tak stalo len na základe nedobrej spolupráce medzi komisiou a členskými štátmi," prízvukoval Fico. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu