Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

LOZ chce, aby Fico preveril obstarávania v nemocniciach

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lekárske odborové združenie (LOZ) sa rozhodlo zareagovať na ponuku predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý začiatkom týždňa vyhlásil, že ak podnikatelia hovoria pri verejnom obstarávaní o korupcii, je pripravený ich vypočuť.

Podľa neho totižto mnohí o nej len rozprávajú, ale nikto nič nehlási. Predseda LOZ Peter Visolajský toto premiérovo vyjadrenie považuje za prekvapivé, pripomína, že oni sami pomerne často medializujú prípady podozrenia na korupciu. "No napriek tomu sú zo strany výkonnej moci, na čele ktorej stojíte, často prechádzané mlčaním," uviedol Visolajský v otvorenom liste Ficovi.

Na premiéra sa LOZ obrátilo pre dve verejné obstarávania, ktoré žiadajú preveriť. Odborári upriamujú jeho pozornosť na nákup dvoch operačných stolov vo Fakultnej nemocnici Nitra, ktorú riadi poslanec Smer-SD Jozef Valocký. Visolajský pripomína, že zdravotnícke zariadenie obstarávalo operačné stoly s podmienkou, že nosnosť každého z nich má byť 500 kilogramov. Podľa neho ide o špecifickú požiadavku, ktorú spĺňala len jedna spoločnosť, tá tender nakoniec aj vyhrala.

"Ako lekári nemáme vedomosť, že by na Slovensku momentálne žil ani len jediný človek s telesnou váhou presahujúcou čo i len 200 kilogramov a myslíme, že aj nemedicínsky vzdelaný človek nerozumie, na čo sú nemocnici takéto operačné stoly hneď dva," podotýka predseda LOZ.

Za podozrivé označili lekárski odborári aj verejné obstarávanie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach na nákup služobného vozidla pre riaditeľa Ladislava Rosochu a vedenie nemocnice. Stanovené podmienky malo spĺňať jediné auto.

"Opäť je to prípad podozrivého verejného obstarávania, kde pre určené mimoriadne špecifické požiadavky mohol vyhrať len jediný záujemca a napriek tomu nikto z kompetentných nezasiahol," skonštatoval Visolajský.

Otvorený list zaslalo LOZ premiérovi SR v stredu. Očakávajú od neho odpoveď, ako v oboch prípadoch zasiahol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu