Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vinou nemocnice sa Vojtech narodil ochrnutý, hluchý a slepý: Rekordné odškodné!

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok

PRAHA - Ešte v roku 2009 sa v pražskej nemocnici narodil postihnutý chlapček. Pôrod dieťatka bol síce plánovaný, no skončil sa jeho ochrnutím, slepotou a hluchotou. Odvtedy si ddieťa vyžaduje celodennú starostlivosť. Nešťastní rodičia nemocnicu žalovali. Pražský súd dnes neprávoplatne priznal rodine 30,3 milióna českých korún ako odškodné. Ak bude rozhodnutie právoplatné, bude to doteraz najvyššia suma vysúdená v podobnom prípade. Nemocnica zvažuje odvolanie.

Odškodné sa skladá zo zhruba štyroch miliónov v rámci bolestného a z viac ako 26 miliónov, ktoré žiadala rodina ako náhradu za sťaženie spoločenského uplatnenia syna. Podľa sudkyne Andrey Dobřichovskej Gedeonovej nedostal chlapček šancu začať žiť bežný život a suma je primeraná. Hluché, slepé a ochrnutých dieťatko kŕmia rodičia pomocou brušnej sondy.

Splnomocnenec rodičov Antonín Tunkl pôvodne žiadal 18 miliónov korún po revíznom posudku, ktorý podľa bodového hodnotenia vyčíslil odškodné na tri milióny korún. Čiastku však zvýšil a súd ju dnes uznal. Tunkl novinárom po rokovaní povedal, že je ochotný zúčastniť sa ďalších rokovaní a pristúpiť aj na nižšiu sumu.

Nesprávne vedený pôrod

Nemocnica sa podľa neho zachovala nezodpovedne a pôrod nebol vedený správne. Tunkl pred súdom hovoril o zlej organizácii práce na pôrodníckom oddelení vinohradskej nemocnice. Zástupca nemocnice tieto tvrdenia odmietol a požadovanú sumu označil za neprimeranú. Prijateľná by podľa neho bolo suma zhruba desať miliónov českých korún.

Súd riešil prípad už vlani v marci, vtedy sa už tretíkrát zaoberal trestnou zodpovednosťou. Lekára z Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady Daniela Brandeja súd oslobodil spod obžaloby. Podľa štátneho zastupiteľstva muž zle odhadol situáciu pri pôrode. Lekár predtým dostal podmienku a zákaz činnosti, odvolací súd ale prípad vrátil na ďalšie prerokovanie. Minuloročný verdikt je už právoplatný.

Podľa vtedajšej obžaloby sa dvadsaťdeväťročný lekár previnil v auguste 2009 tým, že pri vedení pôrodu nereagoval na záznamy, ktoré merali ozvy plodu a ktorých výsledky naznačovali komplikácie. Tým údajne spáchal ťažké ublíženie na zdraví z nedbanlivosti a porušil dôležitú povinnosť vyplývajúcu z jeho povolania. Dieťa nakoniec vytiahla kliešťami iná lekárka. Súdni znalci uviedli, že pôrod bol značne zložitý a mal skončiť cisárskym rezom.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu