Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nezákonné adopcie novorodencov v Chile: Podozrivým v kauze je aj kňaz

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: www.mirror.co.uk)

SANTIAGO - Čilský úrad na ochranu detí prešetruje podozrenie voči katolíckemu kňazovi, ktorý sa v 70. a 80. rokoch údajne podieľal na protizákonnej adopcii novorodencov bez vedomia ich rodičov. Biologickým matkám úradníci tvrdili, že ich deti zomreli krátko po pôrode.

Čilské centrum pre investigatívnu žurnalistiku v apríli zverejnilo správu, podľa ktorej sa neznámy počet detí narodených v Čile nevydatým matkám dostal ilegálne na adopciu do iných rodín. V niektorých prípadoch boli ženy presvedčené, že robia pre deti to najlepšie, ale v iných prípadoch lekári či úradníci ženám klamali, že ich dieťa po pôrode zomrelo. K týmto kauzám došlo počas vojenskej diktatúry Augusta Pinocheta. 

Ako uviedla agentúra Reuters, v susednej Argentíne sú zdokumentované stovky prípadov detí, ktoré odobrali matkám uväzneným kvôli údajnej protištátnej činnosti v 70. rokoch.

V tradične katolíckom Čile však deti odoberali matkám zo strednej triedy nielen z politických dôvodov, ale aj kvôli stigme, ktorou boli slobodné matky v tom čase poznamenané.

Kňazom, ktorý je v centre škandálu, je Gerardo Joannón. Všetky vznesené podozrenia odmieta a tvrdí, že spolupracoval s lekármi v rámci prevencie ilegálnych potratov. Čile je doteraz jednou z mála krajín sveta, kde je interrupcia bez výnimiek zakázaná.

"V tých časoch, keď sa dievča stalo slobodnou matkou, spoločnosť ju zavrhla," uviedol kňaz a dodal, že pomohol v "štyroch či piatich prípadoch". Jeho rola v spomínanej kauze nie je zatiaľ objasnená. On sám vyhlásil, že sa nezúčastní na žiadnom vyšetrovaní toho, čo sa stalo. Doposiaľ voči nemu nevzniesli obvinenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu